Ο ρόλος της Ρωσίας στη γεωπολιτική σκακιέρα και οι σχέσεις με την Τουρκία
Για το ρόλο και τις κινήσεις της Ρωσίας προκειμένου να αποκτήσει το κύρος που απολάμβανε κατά το παρελθόν καθώς και για τις κινήσεις της προκειμένου να το πετύχει, μίλησε η επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία και τις Διεθνείς Σχέσεις (IMEMO), με έδρα τη Μόσχα, Nadia Arbatova.
Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Αrbatova στο πλαίσιο ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «Ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι πιο έξυπνος από τον Τραμπ. Υπάρχουν δύο ηγέτες, οι οποίοι απεικονίζονται προς τα έξω ως ισχυροί ηγέτες. Έτσι παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Επίσης, απαντούν σε εθνικιστικά συναισθήματα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση με διάφορες επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ και ο Πούτιν συμπαθούν τα πυρηνικά όπλα».
«Ο Τραμπ θεωρεί τον εαυτό του ισχυρότερο από τον Πούτιν»
«Ο Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα διπλωμάτης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αιτιολογώντας τη σκέψη της ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως πολύ πιο ισχυρό από τον Πούτιν. Οι σχέσεις μεταξύ δύο μεγάλων χωρών δεν μπορούν να βασίζονται σε διαπροσωπικές σχέσεις. «Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες οι οποίοι τις καθορίζουν, και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της σύρραξης στην Ουκρανία. Όλοι οι κίνδυνοι θα αποφευχθούν, εφόσον έχουμε καλή έκβαση στην Ουκρανία», τόνισε η καθηγήτρια.
Στη συνέχεια μίλησε για το ρόλο, τον οποίο προσπάθησε να διαδραματίσει η Ρωσία από τη στιγμή που ξεκίνησε την πολεμική της εκστρατεία στη Συρία.
Το στοίχημα του Πούτιν να δημιουργήσει στάτους
«Το ερώτημα είναι αν πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Να υποστηριχθεί ο Άσαντ στη Συρία;», αναρωτήθηκε η κυρία Arbatova.
«Σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική του Πούτιν βασίζεται στο στόχο του να φτιάξει το στάτους της χώρας του. Αυτή είναι η αποστολή του. Προς το παρόν - και ίσως ευτυχώς - δεν έχει επιτύχει αυτό το στόχο. Προσπαθεί να το κάνει μέσα από την προσέγγιση στη Δύση, μετά πήγε σε ανταγωνισμό με την Ε.Ε. και απέτυχε. Η Συρία ήταν για τη Ρωσία μία χρυσή ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη θέση της ως εταίρου κατά της τρομοκρατίας. Ουδείς αμφισβητεί ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο ρόλος της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Ωστόσο και εκεί δεν πέτυχε το στόχο της να διαδραματίσει ρόλο εταίρου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν ήθελε να αποδείξει ότι η Ρωσία είναι ένας ισότιμος εταίρος και θα μπορούσε να διεξαγάγει μεγάλες εκστρατείες εκτός της κοινοπολιτείας. Απέτυχε».
Οι σχέσεις με την Τουρκία
Αναφερόμενη στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας είπε: «Ποτέ δεν πίστεψα και ούτε πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν στρατηγικοί εταίροι οι δύο. Είναι ευκαιριακά ή ad hoc εταίροι γιατί πολλές φορές έχουν κοινά συμφέροντα. Συνολικά όμως έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Το 2007 στο Μόναχο ο Πούτιν έβγαλε ένα λόγο και είπε ότι Ρωσία και Τουρκία θα πρέπει να συνταχθούν με τη Δύση. Η Τουρκία υποστήριξε τη συνάντηση στην Αστάνα, κάτι που δεν ήταν απλώς μία γενναιόδωρη κίνηση του Ερντογάν. Ήταν μία συμφωνία σε επίπεδο ανταλλαγμάτων. Αντιθέτως δεν προσκλήθηκαν οι Κούρδοι της Συρίας στην Αστάνα, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε την ιδέα αυτής της συνάντησης. Αυτή τη στιγμή μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ, τα πράγματα επανήλθαν στο φυσιολογικό μεταξύ των δύο, κάτι σαν «business as usual”. Σίγουρα θα υπάρξουν νέες αντιφάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», κατέληξε η Nadia Arbatova.
Η συνάντηση στην Αστάνα
Διευκρινίζουμε ότι η συνάντηση στην Αστάνα πραγματοποιήθηκε στις Ιανουαρίου, φιλοξενώντας τις συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, που προωθούν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, μεταξύ αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και δυνάμεων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο η Τουρκία απόκλεισε από τη συνάντηση τη συμμετοχή του πιο βασικού παράγοντα, τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους τους θεωρεί τρομοκράτες και θανάσιμη απειλή για την ακεραιότητά της.