Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, τονίζουν ΜΚΟ
Μη κυβερνητικές οργανώσεις της Γερμανίας κάλεσαν χθες Τετάρτη την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, καταγγέλλοντας την «πολιτική εσωστρέφειας» που πλέον εφαρμόζει, κατ' αυτές, το Βερολίνο.
«Οι θέσεις επανεγκατάστασης παραμένουν κενές, υπάρχουν αεροσκάφη αλλά λείπει η πολιτική βούληση» για την υποδοχή προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΜΚΟ Pro Asyl, ο Γκίντερ Μπούρκχαρτ.
Η Γερμανία έκλεισε ξανά τις πύλες της, αφού τις άνοιξε για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 και το 2016. Δεν έχει υποδεχθεί παρά μόλις 2.042 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι το Βερολίνο έχει δεσμευθεί ότι θα παραλάβει 27.500 ως τον Σεπτέμβριο.
«Η γερμανική κυβέρνηση και (οι κυβερνήσεις) των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διαθέσουν τάχιστα θέσεις επανεγκατάστασης (προσφύγων) από την Ελλάδα ή την Ιταλία», τόνισε και ο Φλόριαν Βέστφαλ, στέλεχος του παραρτήματος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στη Γερμανία.
Οι 28 είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο του 2015, σε μια συγκυρία κατά την οποία στις ελληνικές και στις ιταλικές ακτές καταγραφόταν η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων και Ιρακινών, την επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στις υπόλοιπες 26 χώρες ως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Με αυτόν τον τρόπο δεσμεύονταν να ελαφρύνουν «το φορτίο» που σηκώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία, οι κύριες πύλες εισόδου στην ΕΕ για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους ή την ανέχεια.
Όμως πολλές χώρες αργοπορούν να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση, σε βαθμό που από τις 160.000 θέσεις επανεγκατάστασης που υπόσχονταν, μόλις το 10% (11.966) έχουν διατεθεί στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία ως το καλοκαίρι ήταν η χώρα που είχε υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα (2.445), όμως άλλες –όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία ή η Δανία– δεν έχουν υποδεχθεί ούτε έναν μέχρι στιγμής.
Η Γερμανία, «αυτή η χώρα, στο κέντρο της Ευρώπης, με την οικονομική της ισχύ, θα ήθελε να μας εξηγήσει πως δεν είναι δυνατόν να υποδεχθεί βραχυπρόθεσμα 27.500 ανθρώπους, είναι γελοίο!», τόνισε ο Μπούρκχαρτ.
Μια αίτηση την οποία έχουν υπογράψει 50.000 άνθρωποι με την οποία καλείται η Γερμανία να υποδεχθεί πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα αναμένεται να επιδοθεί στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Ορισμένοι από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να τους δοθεί η δυνατότητα να ξαναβρούν τις οικογένειές τους στη Γερμανία», υπογράμμισε η Ρενάτε Βέστνερ-Χάισε, η οποία συνέταξε αυτή την αίτηση.