Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης
Με ταχύτατες διαδικασίες θα απελαύνονται στο εξής από τη Γερμανία όσοι μετανάστες έκαναν αίτηση ασύλου αλλά απορρίφθηκε. Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως σε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης χιλιάδων αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί.
Το νομοσχέδιο προωθήθηκε στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό, σε ανοικτή χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, τον περασμένο Δεκέμβριο από έναν Τυνήσιο μετανάστη.
Τα μέτρα, που θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής πριν από δύο εβδομάδες από τα περιφερειακά κρατίδια της χώρας, τα οποία έχουν την ευθύνη για τις απελάσεις, και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το κείμενο προβλέπει την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, όπως ο δράστης της τζιχαντιστικής επίθεσης με φορτηγό το Δεκέμβριο στο Βερολίνο (12 θάνατοι), ο Τυνήσιος Άνις Άμρι.
Ο 24χρονος άνδρας, η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί, δεν μπορούσε να απελαθεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, λόγω έλλειψης συνεργασίας των τυνησιακών αρχών.
"Εκείνοι που θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας", προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
"Φέτος, αναμένουμε έναν σημαντικό αριθμό αρνητικών αποφάσεων, αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα για τις απελάσεις", είπε.
Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία θέλει να αυξήσει από τέσσερις σε δέκα ημέρες τη διάρκεια κράτησης μεταναστών που η αίτησή τους έχει απορριφθεί από την αστυνομία επειδή θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι, εν αναμονή της επαναπροώθησής τους.
Οι αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους ή παραβιάζουν τον νόμο διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές, όπως η υποχρέωση να φέρουν βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Ένα άλλο σημείο που προκαλεί μεγάλη πολεμική είναι η δυνατότητα που παρέχεται στις αρχές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που περιέχονται σε κινητά τηλέφωνα των αιτούντων άσυλο σε περίπτωση αμφιβολιών για την ταυτότητά τους.
Αν ένας μετανάστης τηλεφωνεί "90 φορές στο Σουδάν και διατείνεται ότι είναι από την Ερυθραία, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για Σουδανό", εκτίμησε ο ντε Μεζιέρ.
"Τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανήκουν σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο της ιδιωτικής σφαίρας", ανέφερε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Die Linke (Η Αριστερά).
Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο αφορά τις όλο και περισσότερες απελάσεις Αφγανών, της δεύτερης πιο σημαντικής ομάδας αιτούντων ασύλου στη Γερμανία μετά τους Σύρους.
Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει από τον Δεκέμβριο δύο μεταφορές με πτήσεις τσάρτερ προς την Καμπούλ, συνολικά περίπου 60 ανθρώπων. Μια τρίτη πτήση, που θα μεταφέρει περίπου πενήντα Αφγανούς, αναμένεται να αναχωρήσει απόψε από το Μόναχο (νότια Γερμανία).
Πέντε από τα 16 περιφερειακά κρατίδια αποφάσισαν να αναστείλουν τις επαναπροωθήσεις, με το επιχείρημα ότι ο κίνδυνος επιμένει στη χώρα. Πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.
"Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει σαφώς επιδεινωθεί το περασμένο έτος" με μια αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους ισλαμιστές αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο Μάρκους Μπίκο, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας-Γερμανία.
Ο Πέτερ Αλτμάιερ, το δεξί χέρι της Μέρκελ, υπεραμύνθηκε των απελάσεων: "Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν που πάνε απολύτως κανονικά στο σχολείο, στη δουλειά, που διάγουν μια κανονική οικογενειακή ζωή, οπωσδήποτε όχι τόσο καλή όσο στη Γερμανία, όμως υπάρχουν πολλές περιοχές και πόλεις όπου κανείς μπορεί να ζήσει με ασφάλεια".
Το 2016, 80.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από τη Γερμανία ή εγκατέλειψαν με τη θέλησή τους τη χώρα, έναντι 50.000 το προηγούμενο έτος.