Όλες οι χώρες τρολάρουν τον Ντόναλντ Τραμπ με βίντεο-παρωδία

Το βίντεο-παρωδία «America First» έχει σαρώσει την υφήλιο, μετά την εκπομπή στο ολλανδικό comedy show «Zondag met Lubach» τον περασμένο Ιανουάριο

Στις ΗΠΑ, ο κόσμος της σάτιρας δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα από τις «πάσες» που του δίνει καθημερινά ο Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν λογικό να μη θέλει να μείνει πίσω ο υπόλοιπος κόσμος.

Το βίντεο-παρωδία «America First» έχει σαρώσει την υφήλιο, μετά την εκπομπή στο ολλανδικό comedy show «Zondag met Lubach» τον περασμένο Ιανουάριο. Η ιδέα ήταν, με αφετηρία φράσεις του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, να τον πείσουν να «ανακηρύξει» δεύτερη την Ολλανδία. Ακολούθησε κύμα ανάλογων βίντεο από άλλες χώρες -παρουσιάζει μια επιλογή το Time- στα οποία κάθε χώρα διεκδικεί με αξιώσεις να είναι «η δεύτερη». Όλες, εκτός από την Τσεχία, η οποία πρωτοτυπεί...

Όλα όμως ξεκίνησαν από την ολλανδική εκπομπή. Αξέχαστα είναι τα επιχειρήματα των Ολλανδών στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης: «Έχουμε το Afsluitdijk, το φράγμα που μας προστατεύει απ' τον ωκεανό, και φτιάξαμε έναν ωκεανό, κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ωκεανούς καλύτερα από εμάς, φτιάξαμε έναν μεγάλο ωκεανό από το Μεξικό μέχρις εδώ, και βάλαμε τους Μεξικάνους να τον πληρώσουν».

Άλλο επιχείρημα ήταν ότι «εσείς έχετε τους Πύργους Τραμπ. Εμείς έχουμε το Madurodam, τη μεγαλύτερη πόλη-μινιατούρα στον κόσμο». Επίσης «τον Δεκέμβριο, έχουμε την παράδοση του Black Pete. Είναι προσβλητική, είναι το πιο ρατσιστικό πράγμα που έχετε δει».

Στο βίντεο από την Ελβετία, γίνεται έκκληση στα αντι-ΕΕ συναισθήματα του Αμερικανού Προέδρου: «Δεν σας αρέσει η ΕΕ; Κι εμείς τη μισούμε. Γι' αυτό επινοήσαμε το Brexit. Ποτέ δεν ήμασταν μέλος της ΕΕ. Το Brexit θα έπρεπε να λέγεται Shwexit». Ή στην αγάπη του για τον χρυσό: «Σας αρέσει ο χρυσός; Έχουμε τόνους. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εβραίοι μας έστειλαν τα χρυσαφικά τους να τους τα φυλάξουμε. Περίεργο, δεν επέστρεψαν ποτέ. Γι' αυτό, τα πήγαμε στο χυτήριο.»

Οι Ιταλοί, στο δικό τους βίντεο προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της πολυγλωσσίας στη χώρα τους: «Δεν έχουμε ΤΗΝ καλύτερη γλώσσα στον κόσμο, έχουμε ΤΙΣ καλύτερες γλώσσες στον κόσμο. Ογδόντα χιλιάδες σε μία μόνο χώρα! Δεν καταλαβαίνουμε καν ο ένας τον άλλο. Η Ιταλία είναι το κατάλληλο μέρος γι ανθρώπους σαν κι εσάς. Σκεφτείτε το κ. Πρόεδρε.»

Προφανώς και οι Γερμανοί θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκει η δεύτερη θέση: «Είδαμε ένα βίντεο που έλεγε "η Αμερική, πρώτη, η Ολλανδία, δεύτερη". Στοπ στους Ολλανδούς. Εμείς αξίζουμε να είμαστε οι δεύτεροι. Είμαστε μεγάλη χώρα. Είμαστε ισχυρή χώρα. Δώστε μας μια τρίτη ευκαιρία.»

Προς το παρόν, υπάρχει βίντεο και από την Πορτογαλία, από την Ισπανία, από το Βέλγιο, από το Ιράν (ναι, από το Ιράν!), από το Καζακστάν, από την Αυστρία, από τη Βουλγαρία, από την Φινλανδία, από τη Ναμίμπια, από τη Λιθουανία, από την Αυστραλία, από το Μαρόκο, από την Σλοβενία (η οποία προβάλλει τις ντόπιες καλλονές σαν την σημερινή Πρώτη Κυρία - και αναφέρεται και στα κάλλη της και στο πώς τα απέκτησε). Πρωτοτυπεί στο αίτημά της η Τσεχία - δεν αποκαλύπτουμε, ανακαλύψτε το.

Πορτογαλία

Βέλγιο

Σλοβενία

Ιράν

Καζακστάν

Αυστρία

Βουλγαρία

Ισπανία

Μαδέρα

Μολδαβία

Λιθουανία

Αυστραλία

Ναμίμπια

Μαρόκο

Φινλανδία

Τσεχία