Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσ/νίκης τον έχει ανακηρύξει επίτιμο μέλος της
Αποδεδειγμένος φίλος της Ελλάδας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν ποτέ φειδωλός στην έκφραση της ευαίσθητης πλευράς της προσωπικότητάς του προς την πατρίδα μας. Οι συναντήσεις με τον παλιό συμφοιτητή Νίκο Κοτζιά είναι πέρα από το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό είναι εκπεφρασμένο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσ/νίκης τον έχει ανακηρύξει επίτιμο μέλος της, ενώ η συμπερίληψη του δήμου των Καλαβρύτων στην περιοδεία της Διεθνούς Χορωδίας της Ντόιτσε Βέλε (Deutsche Welle - DW) στην Ελλάδα, (Αθήνα, Μήλος, Καλάβρυτα) στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το Χρέος της Μνήμης», επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη πολιτική προσωπικότητα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Deutche Welle για τη σχέση του νέου Προέδρου της Γερμανίας με την Ελλάδα:
«Αυτή η ανθρώπινη πλευρά έγινε ακόμη πιο αισθητή στη δεύτερη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην δεύτερη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου. Στη διάρκειά της έχει διανύσει 400.000 χιλιόμετρα με το αεροπλάνο σε συνολικά 219 ταξίδια ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 4 τον οδήγησαν στην Ελλάδα.
Μόνο με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά με τον οποίο υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν, έχουν συναντηθεί 5 φορές, τις 3 διμερώς, τις υπόλοιπες στο Πότσνταμ και στο Αμβούργο, στο πλαίσιο Διασκέψεων του Οργανισμού Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικής φύσης. Στην Ελλάδα ο Σταϊνμάιερ βρέθηκε και πάλι αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ήταν ένα από τα τελευταία ταξίδια του στο εξωτερικό.
Στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες πατρίδες 1940-1950» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αργότερα στη Εβραϊκή Συναγωγή, που αποκαταστάθηκε με γερμανική συνδρομή, έδειξε πόσο βαριά είναι γι αυτόν η ιστορική μνήμη αλλά και η ευθύνη της χώρας του για το μέλλον της Ευρώπης. «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε στην ομιλία του.
Στις πολιτικές επαφές που ακολούθησαν στην Αθήνα έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την επανένωση της Κύπρου ως τελευταίας διαιρεμένης χώρας στην Ευρώπη. Το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Σταϊνμάιερ στήριξε οικονομικά και την περιοδεία της χορωδίας του σταθμού στα Καλάβρυτα, τη Μήλο και την Αθήνα, ένα ταξίδι μνήμης, υπέρβασης και γνωριμίας με την Ελλάδα του σήμερα, με οδηγό τραγούδια από όλον τον κόσμο».