Την εκτίμησή του ότι η χώρα έχει καταφέρει πολλά εξέφρασε ο υποψήφιος για την καγκελαρία της Γερμανίας
Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά αλλά χωρίς επενδύσεις το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα είναι δύσκολο, εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς.
Μιλώντας στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, ο Σουλτς είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες . Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί τότε μόνο στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις. Αυτό το βλέπουν στο μεταξύ και όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες».
H γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται ,στο εν λόγω δημοσίευμα με τον τίτλο «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;», αν προηγούμενες δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σούλτς για την Ελλάδα θα στραφούν εναντίον του, δεδομένου ότι ήταν υπέρ των ευρωομολόγων, την συν-ευθύνη δηλαδή της Γερμανίας για το δημόσιο χρέος και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Και τα δύο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην Γερμανία, αλλά φυσικά επιδοκιμάζονται από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, όπως σχολιάζει το λαϊκό φύλλο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε στην Bild : «O Σούλτς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κατανοεί τα ελληνικά προβλήματα και πόσο αναγκαία είναι μια κοινή λύση με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και οι δύο ανήκουν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας CDU) απορρίπτουν όμως αυστηρά τα ευρωομόλογα, συνεχίζει η Bild η οποία κάνει την πρόγνωση ότι «αυτό το θέμα θα γίνει προεκλογικό ζήτημα».
Προσθέτει όμως ότι στο θέμα των ευρωομολόγων ο Σουλτς έχει αποστασιοποιηθεί, ιδίως επειδή ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Γερμανία βλέπει πλειοψηφία που να τα υποστηρίζει.
Σε ερώτημα της εφημερίδας για την διαγραφή του (ελληνικού) χρέους o Σούλτς επισήμανε τον κίνδυνο της «διάσπασης της ηπείρου», η οποία δεν είναι προς το γερμανικό συμφέρον, παρατηρεί η Bild.