Σε 77 σελίδες περιγράφονται τα σχέδια για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Μετά την την εξουσιοδότηση που έλαβε χθες από το Κοινοβούλιο για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο πολιτικής, την αποκαλούμενη "Λευκή Βίβλο", στην οποία παρουσιάζει τα σχέδιά της για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις του Brexit.
Το έγγραφο, που αποτελείται από 77 σελίδες, επαναλαμβάνει τις 12 προτεραιότητες που όρισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια περιεκτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά όχι ένα απεριόριστο μεταβατικό καθεστώς.
Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να εισαχθούν οποιεσδήποτε νέες διευθετήσεις σε θέματα όπως οι έλεγχοι στη μετανάστευση και το τελωνειακό σύστημα μετά την έξοδο από την ΕΕ, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.
Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη βούληση της Βρετανίας να εγκαταλείψει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την επιθυμία των βρετανών ψηφοφόρων που την εξέφρασαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, αλλά και την ενιαία αγορά και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η προτεραιότητα είναι να "ανακτήσουμε τον έλεγχο" της μετανάστευσης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο "την καλύτερη δυνατή πρόσβαση" στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Η λευκή βίβλος επιβεβαιώνει "πως η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας το έγγραφο στο κοινοβούλιο.
Η Λευκή Βίβλος έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: www.gov.uk/government/publications/the-united-kingdoms-exit-from-and-new-partnership-with-the-european-union-white-paper
Το βράδυ της Τετάρτης, με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά, οι βουλευτές υπερψήφισαν σε πρώτο στάδιο το «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)»- δηλαδή την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του "διαζυγίου" με την ΕΕ, δηλαδή το Brexit.
Η εξέταση του κειμένου του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία.
Στη συνέχεια, το σχέδιο νόμου θα περάσει στη Βουλή των Λόρδων, με την έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μαρτίου, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.
Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ πριν από τα τέλη Μαρτίου και σχεδιάζει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της.