Τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες σε σχολεία, νοσοκομεία, την αστυνομία και άλλα διοικητικές υπηρεσίες τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για τη καγκελαρία της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς ζήτησε σήμερα υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζομένους, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για μια χώρα όπου οι μισθοί παραδοσιακά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργοδοτών και των συνδικαλιστών χωρίς πολιτική παρέμβαση.
«Έχουμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τους μισθούς»,δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.
Ο Σουλτς ζήτησε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και ενώ τα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας απειλούν με απεργίες σε σχολεία, νοσοκομεία, την αστυνομία και άλλα διοικητικές υπηρεσίες τις επόμενες εβδομάδες. Ένας νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο υπαλλήλων της Γερμανίας Verdi έχει ζητήσει αύξηση μισθών 6% για τους περισσότερους από 2 εκατ. εργαζομένους του δημόσιου τομέα.
Το συνδικάτο IG Metall έχει ζητήσει αυξήσεις 4,5% για τους εργάτες της χαλυβουργίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες χάλυβα της Γερμανίας.
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα κέρδη των γερμανικών εταιριών έχουν αυξηθεί ταχύτερα τις τελευταίες δεκαετίες συγκριτικά με το εισόδημα των εργαζομένων.
«Τα συνδικάτα και οι διοικήσεις θα πρέπει να το θυμούνται αυτό στις επικείμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις», πρόθεσε ο Σουλτς.
Μπροστά στις δημοσκοπήσεις
Η σημερινή δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι η στήριξη για το SPD του Σουλτς ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 26%, το υψηλότερο επίπεδο σε αυτή την έρευνα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η στήριξη για το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 35%. Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε στο 11%, το κόμμα της Αριστεράς παρέμεινε στο 9% και οι Πράσινοι στο 8%.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 6,2 δισεκ. ευρώ το 2016, και ενώ διεξάγεται συζήτηση για το εάν το πλεόνασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιού χρέους ή την αύξηση των δημοσίων δαπανών, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.
Οι πραγματικοί μισθοί για τα 19 εκατ. εργαζομένους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,9% το 2016, σύμφωνα με μελέτη του Ιανουαρίου. Αυτό συγκρίνεται με μέση αύξηση των πραγματικών μισθών 2,4% το 2015 και 2,2% το 2014.