Υφίστανται διώξεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου
Αίτημα ασύλου υπέβαλαν προς τη Γερμανία 40 Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ. «Περίπου 40 Τούρκοι στρατιωτικοί, υψηλόβαθμοι στην πλειονότητά τους οι οποίοι υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ, κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία», αναφέρουν το περιοδικό Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε κοινό άρθρο τους.
Οι αιτούντες ασύλου στρατιωτικοί έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών και υφίστανται διώξεις για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.
«Αν επιστρέψω στην Τουρκία κινδυνεύω να φυλακιστώ ίσως ακόμη και να υποβληθώ σε βασανιστήρια», δήλωσε στα δύο μμε ένας από τους τούρκους αξιωματικούς, ο οποίος είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και «δεν συμπαθεί καθόλου τους πραξικοπηματίες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες διευκρίνισαν πως οι αιτήσεις θα εξεταστούν όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ασύλου, συνεχίζουν τα δύο μμε.
Οι πληροφορίες αυτές βγαίνουν στο φως μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο.
Μετά τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε εκτεταμένες διώξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και του Τύπου έως τον στρατό και το δικαστικό σώμα.
Οι γερμανικές αρχές, που προσπάθησαν επί μακρόν να μην θίξουν την Άγκυρα, κρίσιμης σημασίας εταίρο για την ανακοπή του μεταναστατευτικού κύματος προς την Ευρώπη, ύψωσαν τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία.