Tι είπε στην συνέντευξή του για την ΕΕ ο Τραμπ και τάραξε τους Ευρωπαίους
«Εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση - Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα αποδειχτεί μια «θαυμάσια υπόθεση» - Πιθανή η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία είναι πιθανή - Παρωχημένο αλλά σημαντικό το ΝΑΤΟ και τέλος ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη, ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ντ. Τραμπ σε Bild και Times την Κυριακή. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι - μετά τη Βρετανία - θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.
«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον» απάντησε λακωνικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ο Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πιερ Μοσκοβισί.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Σχετικά με την προοπτική το Brexit να ανοίξει το δρόμο και άλλων χωρών προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το κόστος της βρετανικής εξόδου θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν.
«Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε.
«Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», είπε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Τραμπ υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση.
Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» μετά τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. « Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση»
Ενα άλλο σημείο που αναστάτωσε την Γερμανία ήταν η δήλωση του Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα γερμανικά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ενώ επέκρινε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή δεν παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα στο αμερικανικό έδαφος.
«Με σεβασμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει (στον Τραμπ) ότι οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε όλο τον κόσμο από εκεί», απάντησε ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για διατλαντικά θέματα Γιούργκεν Χαρντ. «Αυτό θα κινδυνεύσει, αν ο Τραμπ θέσει σε κίνηση ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία με το Λον΄διονο και η εκπρόσωπός της δήλωσε ότι αναμένει η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και του Τραμπ να λάβει χώρα στις ΗΠΑ και ότι οι διαδικασίες για αυτό βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.