Θάτσερ: “Μαχαίρι στην καρδιά μου η εισβολή στα Φόκλαντς”

 Εξ απήνης πιάστηκε η πρώην Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας σχετικά με την εισβολή της Αργενιτνής στα νησιά Φόλκλαντ, σύμφωνα με απόρρητα επίσημα αρχεία που αποχαρακτηρίσθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC.

"Ποτέ, ποτέ δεν περίμενα ότι η Αργεντινή θα εισέβαλε απευθείας στα Φόλκλαντς. Ήταν κάτι τόσο ανόητο, τόσο κουτό και να σκεφτεί κανείς να το κάνει", είχε δηλώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τα Φόλκλαντς τον Οκτώβριο του 1982, τέσσερις μήνες μετά το τέλος του ομώνυμου πολέμου που διήρκεσε 74 ημέρες.

Ωστόσο, τον μήνα που προηγήθηκε της εισβολής, το βρετανικό επιτελείο είχε καταρτίσει σχέδια σχετικά με τα νησιά Φόλκλαντ. Στις 26 Μαρτίου 1982, αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμύνης παρουσίασαν στην Μάργκαρετ Θάτσερ στρατιωτικά σχέδια με στόχο την αποτροπή μίας εισβολής.

Μία φράση από τις εισηγήσεις που συνόδευαν τα σχέδια αυτά την είχε τότε εντυπωσιάσει και την είχε μεταφέρει στο ημερολόγιό της: "...εάν έλθει αντιμέτωπη με αργεντινή δύναμη κατοχής φθάνοντας, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι μία τέτοια (βρετανική) δύναμη θα είναι ικανή να ανακαταλάβει το έδαφος".

"Καταλαβαίνετε, αυτό ήταν σαν μαχαίρι στην καρδιά μου", είχε δηλώσει εκ των υστέρων στην επιτροπή. Ωστόσο συνέχισε να πιστεύει ότι μία εισβολή είναι απίθανη.

Στις 31 Μαρτίου 1982, δύο ημέρες πριν από την εισβολή, το σκηνικό άλλαξε όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ πληροφορήθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση της Αργεντινής.

"Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου.Εκείνη τη νύκτα, κανείς δεν μπορούσε να μου πει εάν θα είχαμε τη δυνατότητα να επανακαταλάβουμε τα Φόλκλαντς. Κανείς. Δεν γνώριζαν", είχε πει τότε.