Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη στο φιλοτζιχαντιστικό πρακτορείο Amaq

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την  τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο τη νύχτα της Δευτέρας με 12 νεκρούς και 48 τραυματίες. 

Η ανάληψη ευθύνης έγινε στο φιλοτζιχαντιστικό πρακτορείο Amaq. Εκεί αναφέρεται ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν μαχητής του Χαλιφάτου. Πραγματοποίησε την επίθεση ως ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις απέναντι σε υπηκόους των χωρών του συνασπισμού, που μάχεται κατά της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Αναλυτές εκτιμούσαν από νωρίς ότι η επίθεση ταιριάζει με τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτος και έγινε κατά το πρότυπο της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο, με 86 νεκρούς.

Ασύλληπτος ο δράστης

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ένας "επικίνδυνος εγκληματίας" παραμένει ασύλληπτος και καλεί τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή

"Έχουμε πιθανόν έναν επικίνδυνο εγκληματία (που παραμένει) ασύλληπτος και σίγουρα αυτό προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, Κλάους Καντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση" 

Νωρίτερα σήμερα η γερμανική Αντιτρομοκρατική συνέλαβε έναν 23χρονο Πακιστανό πρόσφυγα για την επίθεση, όμως αργότερα ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο περί λάθους. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Γερμανίας έχουν ενισχυθεί με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών σε πολυσύχναστες περιοχές όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές και την εγκατάσταση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων.