Διχασμένοι οι Βούλγαροι για την πυρηνική ενέργεια

Μετά το Κοζλοντούι, η Βουλγαρία σκοπεύει να προωθήσει τη πυρηνική ενέργεια στη χώρα μέσω της κατασκευής νέων μονάδων στο Μπέλενε.

Σύμφωνα με δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Σύγχρονης Πολιτικής, το 51% των ψηφοφόρων στη Βουλγαρία δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της 27ης Ιανουαρίου . Από αυτούς , τα 2/3 αναμένεται να ταχθούν υπέρ της προώθησης της πυρηνικής ενέργειας μέσω της κατασκευής νέων μονάδων.

Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ακόμη πως εγκρίνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ένας στους τέσσερις τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης ιδέας.

Περίπου το 47% συμφωνεί με την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε, ενώ το 26,5% είναι κατά αυτής της πρότασης και το 26,7% δεν απάντησε.

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 20% δήλωσε ότι ο δεύτερος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη Βουλγαρία, ενώ το 18% θεωρεί πως η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύ χαμηλή είναι η στήριξη για ιδιωτικές ρωσικές ή ξένες επενδύσεις σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο (8,7% και 8,1% αντίστοιχα).

Το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα μετά από σχετικό αίτημα της αριστερής αντιπολίτευσης, το σχέδιο Μπέλενε να υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Την πρόταση υποστηρίξαν με τις υπογραφές τους 700.000 Βούλγαροι, ενώ το Σύνταγμα της χώρας βάζει ως κατώτερο όριο 500.000 υπογραφές.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας , στα σύνορα με την Ρουμανία . Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή.