Καμία αναφορά στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές του Ερντογάν
Την προσήλωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επαναβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα, οι «28» ηγέτες απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών».
Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία».
Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες (χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι) παρακάθισαν σε σύντομο δείπνο, στο οποίο αναμενόταν να εξειδικευτούν τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι «27» και το οποίο έχει στα χέρια του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Μισέλ Μπαρνιέ σε αρμόδιο για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επικαλούμενοι «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του Μπαρνιέ θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, οι «27» προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.
Εξάλλου, το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανή πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση.