Με πολιτισμένους τρόπους και φλεγματική ψυχραιμία, αντιμετώπισε με πυγμή και σταθερότητα την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό
Καλλιεργεί την εικόνα της ψυχραιμίας αλλά είναι επίσης ικανός για "θρυλικές εκρήξεις οργής" ιδιωτικά: στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είναι ένας άνθρωπος-κλειδί της προεδρίας του Φρασνουά Ολάντ.
Στο εξής ο Μπερνάρ Καζνέβ θα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης με ιδιαίτερα περιορισμένη διάρκεια ζωής, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τη Γαλλία για πέντε μήνες έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2017.
Ο 53χρονος πρώην δικηγόρος θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης του αρχηγού του κράτους και ένας από τους πρωτεργάτες της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Καζνέβ διαδέχεταιτον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Αυτός ο πιστός και διακριτικός άνδρας είχε ήδη αντικαταστήσει τον Βαλς στο υπουργείο Εσωτερικών ως ο πρώτος "αστυνομικός της Γαλλίας", όταν ο τελευταίος διορίστηκε πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2014.
Στη συνέχεια ανέλαβε αποστολές τόσο ευαίσθητες όσο και απρόσμενες, περνώντας από τη μία θέση στην άλλη μέχρι τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.
Στο εσωτερικό, ήρθε αντιμέτωπος με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων που βύθισε στο πένθος τη χώρα και στη συνέχεια με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (238 θάνατοι από το 2015). Μέχρι τότε κυρίως συναινετικός, υφίσταται χιονοστιβάδα επικρίσεων μετά την επίθεση στη Νίκαια (86 νεκροί τη 14η Ιουλίου). Η πολεμική γύρω από τον μηχανισμό ασφαλείας που ήταν διαθέσιμος τη νύχτα της επίθεσης αμαυρώνει την εικόνα του ως ικανού και ισχυρού άνδρα.
Μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015, μπροστά στους πιο υψηλόβαθμους αστυνομικούς, χτυπά το χέρι στο τραπέζι για να θέσει τέρμα στις αντιζηλίες ανάμεσα στις διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες: "Εγώ αποφασίζω όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Γάλλων, καταλάβετέ το!"
'Ηταν επίσης στην εμπροσθοφυλακή απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που ταράζει την Ευρώπη και οδήγησε κυρίως στη διάλυση της "Ζούγκλας" του Καλαί, του μεγαλύτερου καταυλισμού στη Γαλλία, κοντά στις βρετανικές ακτές.
Χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει, τις τελευταίες εβδομάδες, μία πρωτοφανή ανταρσία στην αστυνομία. Έπειτα από μια επίθεση με βόμβες μολότοφ την οποία δέχθηκαν αστυνομικοί στην περιοχή του Παρισιού στις αρχές Οκτωβρίου, χιλιάδες αστυνομικοί διαδηλώνουν σε όλη τη Γαλλία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποσχεθεί να τους παράσχει επιπλέον μέσα και υλικά.