Καλείται να επισημοποιήσει γρήγορα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές μίας κατακερματισμένης αριστεράς
Μετά τον κεραυνό που έπεσε στο γαλλικό πολιτικό τοπίο με την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καλείται να επισημοποιήσει γρήγορα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές μίας κατακερματισμένης αριστεράς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι γάλλοι ψηφοφόροι θέλουν να δουν τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να εξασφαλίζει τον Ιανουάριο το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Η δημοσκόπηση της εταιρείς Harris Interactive έδειξε ότι ο νυν Γάλλος πρωθυπουργός είναι ο υποψήφιος που προτιμά το 24% των ερωτηθέντων έναντι του 14% εκείνων που θα ήθελαν νικητή τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ.
Στη δημοσκόπηση υπήρχαν τα ονόματα και άλλων έξι υποψηφίων αλλά το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα επέλεγε κανέναν από τους οκτώ υποψήφιους.
Ο Βαλς έχει το ίδιο φιλοεπιχειρηματικό προφίλ, το οποίο οδήγησε πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στον σοσιαλιστή Ολάντ, που είχαν αναδείξει στην εξουσία το 2012.
Δύο ερωτήματα τίθενται πλέον για τον Μανουέλ Βαλς, τον υποτιθέμενο κληρονόμο: πότε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από την λήξη της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου; Και επίσης, να αποχωρήσει αμέσως από το Ματινιόν και τη θέση του πρωθυπουργού;
Δεν είναι πολύ πιθανόν ότι η επίσκεψή του στη γαλλική επαρχία αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αναγγελία της υποψηφιότητας του Μανουέλ Βαλς και μάλιστα σε τόσο βραχύ χρόνο από τον πολιτικό θάνατο του Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο ο πρωθυπουργός δεν είναι ξένος.
Αύριο, οι πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι. Αλλά μία προσωπική ανακοίνωση υποψηφιότητας σε τέτοιο κομματικό πλαίσιο απειλεί να εξοργίσει τους άλλους υποψήφιους στις προκριματικές, τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Μπενουά Αμόν.
Αντιδημοτικότητα ρεκόρ
Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωσή του χωρίς να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό του, χωρίς καν να αναφερθεί στο πρόσωπό του. Αλλά οι δύο άνδρες συνομίλησαν δύο φορές, πριν και μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς.
Εχοντας πια μπροστά του ελεύθερο τον δρόμο, ο Μανουέλ Βαλς θα συνεχίσει την επιχείρηση συσπείρωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες φροντίζοντας να αναδείξει προεδρικό προφίλ.
Αλλά κληρονομεί μία καθόλου ζηλευτή θέση, αφού, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις πριν από την ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του Μανουέλ Βαλς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 9% και στο 11%, πίσω από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Με αντιδημοφιλία σε επίπεδα ρεκόρ, με την ανακοίνωσή του ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε τιμητικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα: «αξιοπρέπεια», «σεβασμός» και «θάρρος» ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στα σχόλια προερχόμενα ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα που τον πρόδωσαν ή τον έπληξαν.
«Συνετή απόφαση»
«Απόφαση συνετή, ρεαλιστική και εξόχως σεβαστή», σύμφωνα με τον Αρνό Μοντεμπούρ, «θαρραλέα και αξιοπρεπής», σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Επιλογή ηγέτη», για τον Μανουέλ Βαλς.
Στο στρατόπεδο της αριστεράς, ορισμένοι παρακινούν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο μετά τη διαμάχη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη στέρηση της ιθαγένειας, να προσθέσει και τη δική της υποψηφιότητα στις ήδη υπάρχουσες.
Για τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί, υποψήφιο της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον Φρανσουά Φιγιόν, «ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε με διαύγεια την αποτυχία του».
Στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό έβαλε στο στόχαστρο Φιγιόν και Βαλς ταυτοχρόνως: «2 πρόεδροι Δημοκρατίας εκτός κούρσας σε 2 εβδομάδες. Σε τι χρησιμεύει να τρέξουν τα αντίγραφά τους, οι δεύτεροί τους», έγραψε στο Twitter.