Ένας τεράστιος μεταλλικός θόλος καλύπτει πλέον την πρόχειρη τσιμεντένια «σαρκοφάγο» που χτίστηκε μετά την έκρηξη, το 1986
Ένας μεταλλικός θόλος καλύπτει πλέον την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ για να τον προστατεύει και για να συγκρατεί τη ραδιενέργεια - ένα σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του σταθμού για τα επόμενα 100 χρόνια.
Το τεράστιο στέγαστρο μήκους 275 μέτρων και πλάτους 108, καλύπτει την τσιμεντένια «σαρκοφάγο» που χτίστηκε πρόχειρα μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, το 1986.
"Έγινε ένα βήμα-κλειδί για την ολοκλήρωση του διεθνούς προγράμματος που θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέψει το Τσερνόμπιλ σε μια εγκατάσταση ασφαλή και ακίνδυνη για το περιβάλλον» ανακοίνωσαν οι γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες Vinci και Bouygues, που κατασκεύασαν τον θόλο.
Η συναρμολόγηση του θόλου ξεκίνησε τον Απρίλιο 2012. Το κόστος των εργασιών υπολογίζεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα και τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Τριάντα χρόνια μετά το δυστύχημα, ο πόνος και οι απώλειες είναι ακόμα αισθητά, αλλά η διαδικασία της επούλωσης έχει προχωρήσει. Το να μετακινήσουμε τα δύο κομμάτια και το να τοποθετήσουμε το γιγαντιαίο θόλο πάνω από τον ιστορικό αντιδραστήρα, είναι σαν να κλείνουμε μια πληγή, μια πυρηνική πληγή που έχουμε όλοι» δήλωσε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, Χανς Μπλιξ, σύμφωνα με το Euronews
Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ προκάλεσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μόλυνε μέχρι και τα τρία τέταρτα της έκτασης της Ευρώπης.