Μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, προειδοποιήσεις Ρέντσι υπέρ του «ναι» και μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του «όχι»
Μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία, για τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, ο Γιούνκερ ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και οι Ιταλοί διαδηλώνουν μαζικά υπέρ του «ναι» ή του «όχι». Και οι δύο πλευρές όμως αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό από το γειτονικό Λουγκάνο της Ελβετίας και το φυλλάσουν σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης.
Το δημοψήφισμα
Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί θα ψηφίσουν αν θέλουν να περιορίσουν τις εξουσίες της γερουσίας, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.
Η Ιταλία έχει ένα σύστημα δύο σωμάτων, τα οποία έχουν ακριβώς τις ίδιες εξουσίες και αυτό πολλές φορές οδηγεί σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τη κυβέρνηση Ρέντσι, καθώς ένα νομοσχέδιο χρειάζεται την έγκριση και των δύο σωμάτων.
Στο δημοψήφισμα προτείνεται το «σπάσιμο» Γερουσίας σε μικρότερες τοπικές γερουσίες. Έτσι, από ένα σώμα 315 άμεσα εκλεγμένων πολιτικών, η νέα Γερουσία θα έχει μόνο 100 έδρες.
Σύμφωνα με το Euronews, αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα νομοσχέδια. Η Γερουσία θα διατηρήσει το δικαίωμα του βέτο σε συνταγματικά ζητήματα και θα εξετάζει τα νομοσχέδια αν το ένα τρίτο των μελών το επιθυμεί.
Το διακύβευμα
Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου ουσιαστικά είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην κυβέρνηση Ρέντσι, ο οποίος είχε δηλώσει αρχικά ότι αν δεν περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση, θα παραιτηθεί.
Επίσης, η ΕΕ φοβάται ότι αν ο Ρέντσι χάσει, ανοίγει ο δρόμος για ένα δημοψήφισμα αλά Ελληνικά, με θέμα την παραμονή της Ιταλίας – η οποία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλη λιτότητα και ανεργία- στην ΕΕ, γεγονός που μπορούσε να οδηγήσει σε περεταίρω κοινωνική αναταραχή και αστάθεια σε όλη την Ευρώπη. Ήδη το Brexit ήταν ένα ισχυρότατο πλήγμα.
Τα "μαζεύει" ο Ρέντσι για την παραίτηση
Καθώς το «όχι» προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός «αναδιπλώνεται». Σήμερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ιδιωτικό κανάλι Canale 5, τόνισε ότι «το δημοψήφισμα δεν αφορά τον ίδιο ή την κυβέρνηση», αλλά «είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα στην απλότητα και στην πολυπλοκότητα» και ότι «οι πολίτες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία για να απλοποιήσουν το πολιτικό σύστημα».
Επίσης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος να ταυτίσει την όλη έκβαση της συνταγματικής μεταρρύθμισης με το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας και δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του μπορεί να αποκτήσει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, αν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.
Η μάχη "ναι" και "όχι"
Στο μεταξύ, στη Ρώμη έγινε και σήμερα μαζική κινητοποίηση δεκάδων κινημάτων υπέρ του «όχι» στην κεντρική πλατεία Ντελ Πόπολο (του Λαού).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης για ισχυρίζονται ότι προδίδει ένα δημοκρατικό και ισορροπημένο κοινοβούλιο.
Κατά την διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Εσέντρα και κατέληξε στην πλατεία του Λαού, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε αυγά στην πρόσοψη της Τράπεζας της Ιταλίας. Παράλληλα, ο Τύπος αναφέρει ότι σε ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε μέλη οργανώσεων αντιεξουσιαστών στην πορεία, βρέθηκαν τσάντες με ξύλινα και σιδερένια μπαστούνια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι, «αν υπερισχύσει το "όχι", δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ίδιος, αλλά το σύνολο του ιταλικού λαού, διότι θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία».
Εχθές, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους υπέρ του «ναι», ο Ρέντσι συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση στην Μπολόνια.