Παλάτι είναι αυτό, έχει έξοδα: 430 εκατ. ευρώ για λίφτινγκ στο Μπάκιγχαμ

Οι εργασίες θα διαρκέσουν 10 χρόνια και θα χρηματοδοτηθούν από τους Βρετανούς πολίτες, μέσω της ετήσιας χορηγίας στη βασιλική οικογένεια

Για τα επόμενα 10 χρόνια, το Μπάκιγχαμ θα θυμίζει κάπως… γιαπί. Η βρετανική κυβέρνηση ξεκινά εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης του ιστορικού παλατιού και επίσημη κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ, οι οποίες θα κοστίσουν ούτε λίγο ούτε πολύ 369 εκατομμύρια στερλίνες ή 431 εκατομμύρια ευρώ!.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην αντικατάσταση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων, των υδροσωλήνων και του συστήματος θέρμανσης που είχαν τοποθετηθεί μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τόνι Τζονστόουν-Μπερτ, ο προσωπάρχης του Βασιλικού Οίκου, υπογράμμισε ότι οι εργασίες είναι απαραίτητες γιατί "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος" ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς.

Ηλιακά πάνελ θα τοποθετηθούν επίσης στη στέγη των Ανακτόρων. 

"Οι επείγουσες αυτές εργασίες έχουν κοστολογηθεί και θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της παράδοσης αιώνων των Ανακτόρων ως κατοικίας της βασίλισσας μας", αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκοκ, δεύτερος στην ιεραρχία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Φυσικά, το ολικό λίφτινγκ θα το πληρώσουν οι Βρετανοί φορολογουμένοι "μέσω της ετήσιας χορηγίας στη βασιλική οικογένεια και μιας προσωρινής αύξησης της χορηγίας αυτής" , όπως εξήγησαν τα Ανάκτορα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αν εγκριθούν και από το κοινοβούλιο, οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2017 αλλά τα Ανάκτορα θα συνεχίσουν να κατοικούνται και να λειτουργούν πλήρως όσο χρόνο θα πραγματοποιούνται οι εργασίες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος θα συνεχίσουν τη διαμονή τους κανονικά στο Μπάκιγγμα και μόνο για ένα μικρό διάστημα θα πρέπει να αλλάξουν διαμέρισμα.

Επίσης,ένα μέρος των 37 εργαζομένων που κατοικούν στα Ανάκτορα θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.

Το Μπάκιγχαμ χτίστηκε τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως βασιλική κατοικία από τη βασίλισσα Βικτωρία, την προ-προ-γιαγιά της Ελισάβετ Β'.