Ο ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ ο υποψήφιος (αναγκαστικά) της Μέρκελ για την προεδρία

Η καγκελάριος δεν κατόρθωσε να πείσει καμία από τις πολιτικές προσωπικότητες του δικού της στρατοπέδου να αποδεχθεί αυτό το αξίωμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού (CDU/CSU/SPD) για την προεδρία της χώρας. 

Επειτα από αδιέξοδο εβδομάδων, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η σύμμαχός της στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) αποφάσισαν τελικά σήμερα να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η Μέρκελ αναγκάσθηκε να αποδεχθεί τον υποψήφιο του SPD αφού δεν κατόρθωσε να πείσει καμία από τις πολιτικές προσωπικότητες του δικού της στρατοπέδου να αποδεχθεί αυτό το αξίωμα (χωρίς πραγματικές πολιτικές εξουσίες, αίρεται υπεράνω των πολιτικών διαφορών και εκπροσωπεί την ηθική συνείδηση της χώρας). 

Αιφνιδιασμένη από την απόφαση του σημερινού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, η αποδοχή της υποψηφιότητας του Στάινμαϊερ αποτελεί για την καγκελάριο νέο πλήγμα. 

Ο Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ είναι ο πολιτικός με την υψηλότερη δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και είναι πιθανόν να επισκιάσει την Αγγελα Μέρκελ, η οποία πιθανότατα θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο 2017.

Γνωστός για τον ευθύ και χωρίς περιστροφές τρόπο του να εκφράζεται, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου 2017 από το γερμανικό κοινοβούλιο, επέκρινε με σφοδρότητα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης κρατά πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με την καγκελάριο, πρεσβεύοντας μία διπλωματία που θέλει να διατηρήσει τον διάλογο με το Κρεμλίνο. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.