Οι δύο Πρόεδροι στέλνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση
Συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στέλνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να καλέσει το νέο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες.
Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ.»
Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.
«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ISIS, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι.
Μάλιστα αναφέρουν: «Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο - πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί.»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δήλωσή του ανέφερε: «Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους».
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σουλτς υπογραμμίζει πως ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οι ανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», σημειώνει.
Ο Γερμανός σοσιαλιστής σημειώνει επίσης πως ο νέος Πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει ένα «διαιρεμένο έθνος», ενώ προσθέτει πως αυτή τη στιγμή παραμένουν αναπάντητες οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την με την εξωτερική προοπτική της μελλοντικής προεδρίας Τραμπ. «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στην Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μίγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ και προσθέτει: «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει πως η ΕΕ είναι «ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ», τονίζοντας πως «μαζί, οι οικονομίες μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του συνόλου του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των ροών του παγκόσμιου εμπορίου». «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι ένα βασικό συστατικό της παγκόσμιας σταθερότητας. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μέλλοντα Πρόεδρο των ΗΠΑ», καταλήγει ο Μ. Σουλτς.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι πιο ήρεμη από την αγορά μετά την αστάθεια που επικράτησε ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Πράετ μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Πράετ δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από την εκφώνηση ομιλίας του για τη νομισματική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης ότι είναι πολύ νωρίς να αντιδράσει κανείς στη νίκη του Τραμπ.
«Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάμε πέρα από την αστάθεια των πρώτων ημερών, άρα πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλες οι ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα αυτού. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, πιο ήρεμοι από τις αγορές», δήλωσε.
Κατά την ομιλία του, ο Πράετ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διατηρήσει το «πολύ σημαντικό μέγεθος της νομισματικής της στήριξης» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.
Πιτέλα: Θλιβερή μέρα για ολόκληρο τον κόσμο
Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Τζ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».
«Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση στην ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις» σημειώνει ο ίδιος.
Ο Ιταλός Σοσιαλιστής συνεχίζοντας αναφέρει πως η «νίκη του Τραμπ είναι τρομακτική για όλους», και ότι θα ήταν «λάθος» να στιγματιστούν ως «ανίδεοι ή βάρβαροι» όσοι πιστεύουν «στα ψέμματα του Τραμπ, της Λε Πεν, του Φάρατζ, του Ορμπάν ή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων». «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους "χαμένους της παγκοσμιοποίησης"» τονίζει ο Τζ. Πιτέλα.
Τέλος, ο Τζ. Πιτέλα εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νεός Πρόεδρος των ΗΠΑ, «παρά τις προεκλογικές του δηλώσεις» θα παραμείνει προσηλωμένος στις «διατλαντικές σχέσεις» και θα «σεβαστεί την κληρονομιά του Ομπάμα» σε θέματα όπως «η κλιματική αλλαγή, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και άλλες κοινές προκλήσεις».