Το πρόγραμμά του για τη Γαλλία «Le Projet France» παρουσίασε χθες ο Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός και υποψήφιος για τις προκριματικές της Αριστεράς
Το πρόγραμμά του για τη Γαλλία «Le Projet France» παρουσίασε χθες ο Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός και υποψήφιος για τις προκριματικές της Αριστεράς (Ιανουάριος 2017).
Για το ραντεβού με τους Παριζιάνους επέλεξε το λαϊκό ενδέκατο διαμέρισμα της πρωτεύουσας και την ιστορική αίθουσα «Olympe de Gouges», που φέρει το όνομα της πρωτοπόρου φεμινίστριας και Γαλλίδας πολιτικού που για τη δράση της πέρασε στη γκιλοτίνα στις 3 Νοεμβρίου 1793, κατά την Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία.
Σήμερα η Γαλλική Δημοκρατία βρίσκεται στην Πέμπτη κατά σειρά έκδοσή της και στόχος, ανέκαθεν, του Αρνό Μοντεμπούρ είναι να οδηγήσει τη χώρα στην «Εκτη Γαλλική Δημοκρατία».
Στην κατάμεστη αίθουσα, που αποδείχθηκε μικρή για τα πάνω από 900 άτομα, ανάμεσα στα οποία πολλοί νέοι, ο Αρνό Μοντεμπούρ μίλησε για τη Νέα Γαλλική Δημοκρατία, όπως αυτός την οραματίζεται και το βηματισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί:
- Επταετία μη ανανεώσιμη για τον Πρόεδρο
«Το δημοκρατικό πολίτευμα στη Γαλλία, επισημαίνει, συνοψίζεται σήμερα στη λευκή επιταγή που δίνεται για πέντε χρόνια σε ένα και μόνο άτομο, στον εκλεγμένο Πρόεδρο. Όμως, σε ένα κόσμο συνεχών αλλαγών και κρίσεων, ένα άτομο δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο του για τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους και για την ανόρθωση της χώρας από μια κρίση.
Στη μοναξιά της άσκησης της προεδρικής εξουσίας, πρέπει να απαντήσει και συμβάλλει η συλλογική νοημοσύνη» υπογράμμισε.
Η διάρκεια της προεδρικής θητείας έγινε πενταετία (ανανεώσιμη) το 2002, από επταετία που ήταν πριν.
Η αλλαγή έγινε με δημοψήφισμα το 2000 για το οποίο ο Α. Μοντεμπούρ επισημαίνει ότι έγινε «μέσα στη γενική αδιαφορία των πολιτών και πολύ υψηλή αποχή (69,81 %)».
Σήμερα, η προεδρική εκλογή αποτελεί πλέον στη Γαλλία «μια μόνιμη εμμονή με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, η πραγματική δουλειά να διαρκεί μόνο τρεισήμισι χρόνια, ο δε υπόλοιπος χρόνος να δαπανάται είτε στην εκμάθηση της εξουσίας είτε στην προετοιμασία για τη νέα εκλογή» τονίζει.
Εκτιμά ότι με την πενταετία «χαλαρώνουν οι θεσμοί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».
Ζητά επομένως για τον Πρόεδρο, επιστροφή στην επταετία μη ανανεώσιμη.
Γαλλική προεδρία και Ευρώπη
Μόνιμος αντίπαλος της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη, ο Α. Μοντεμπούρ, εκτιμά ότι οι κανόνες λιτότητας την οδηγούν στην αυτοκαταστροφή. Ζητά τη μεταμόρφωση ή επανίδρυση της ΕΕ για τη σωτηρία της.
Προτείνει για τη γαλλική προεδρική εκλογή του 2017 «να ορισθεί μια εντολή υπέρβασης των υπαρχόντων Συνθηκών και επανίδρυσης της ΕΕ σε νέες βάσεις» όπως:
- Τέλος στη λιτότητα. «Να προγραμματίσει η Γαλλία το τέλος των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται μέσω των Συνθηκών Μάαστριχτ και Λισαβόνας που οδήγησαν την ευρωζώνη στην κρίση με κανόνες παράλογους, παρωχημένους, και αυτοκαταστροφικούς».
- Τέλος στην ολιγαρχία. «Δεν θα σώσουμε την Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς να περάσει και σε αυτούς μια ελάχιστη δυνατότητα ελέγχου. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό και να τελειώνουμε με το ολιγαρχικό ευρώ που έχουμε σήμερα» δηλώνει.
Ο Α. Μοντεμπούρ ζητά «τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης για την ευρωζώνη με ένα κοινοβούλιο που να ελέγχει τις αποφάσεις».
Συμμετοχική Δημοκρατία
Η «καινοτόμος συμμετοχική δράση των πολιτών» σε πολλούς τομείς, μοιάζει να είναι ο βασικός πυλώνας στον οποίο ο Α. Μοντεμπούρ σκοπεύει να στηρίξει το Πρόγραμμά του για τη Γαλλία.
Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση, πριν από την ομιλία του έγινε, για ένα ολόκληρο δίωρο, η παρουσίαση της συμμετοχικής δραστηριότητας των πολιτών, στο πλαίσιο τριών εργαστηρίων: «πολιτική καινοτομία και δημοκρατία», «νεολαία», «ψηφιακή τεχνολογία».
«Η δημιουργική δύναμη που αναδύεται από την κοινωνία, τα νέα κοινωνικά στρώματα, οι καινοτόμες γενιές, θα πρέπει να περάσουν τις πόρτες της πολιτικής» δήλωσε.
- Η Γερουσία αποτελεί τον πρώτο μεταρρυθμιστικό στόχο, με μείωση των γερουσιαστών στους 200 από 348 και είσοδο 100 πολιτών με κλήρωση από τις εκλογικές λίστες, για εξαετία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
- Το δημοψήφισμα θα αποκτήσει επί Μοντεμπούρ, δεσμευτική ισχύ και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα που έχει σήμερα.
- Στον τομέα της ανεργίας ειδικοί Επίτροποι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την απασχόληση συγχρόνως με τις επιλογές για την επιμόρφωση των ανέργων και τη διαχείριση της σχετικής χρηματοδότησης.
Ο Αρνό Μοντεμπούρ δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και στη ψηφιακή τεχνολογία που αντιμετωπίζει θετικά, ως μια μεγάλη πρόκληση στη σύγχρονη μετάλλαξη της κοινωνίας.
Παράλληλα με την συγκέντρωση Μοντεμπούρ τα στελέχη του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος αποφάσισαν χθες, να μη συνεργασθούν με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν (πρώην επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου). Αποφεύγοντας να σχολιάσει το γεγονός ο Αρνό Μοντεμπούρ, προτίμησε να υπογραμμίσει τους δικούς του στόχους:
«Οικοδομώ την ενότητα της Αριστεράς, δηλαδή τη δυνατότητα να έχουμε μια λύση και μια πλειοψηφική πολιτική προσφορά, που θα μας επιτρέψει να κυβερνήσουμε τη Γαλλία και να αποτρέψουμε για τους εκλογείς τη δυσάρεστη θέση να βρεθούν στη διαιτησία ανάμεσα στην οικογένεια Λεπέν και τους υποψηφίους της δεξιάς» τόνισε ο Αρνό Μοντεμπουρ.