Απόφαση ανατροπής; Το Brexit πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κατά της κυβέρνησης

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τη δικαστική απόφαση, η βουλή πρέπει να ψηφίσει για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο από την Ε.Ε. .Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στα σχέδια της Τερέζα Μέι για Brexit.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η στερλίνα σημείωσε άνοδο, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι οι βουλευτές θα συγκρατήσουν την κυβέρνηση, αποδυναμώνοντας το σενάριο ενός Brexit - υπό σκληρούς όρους.

Για ενδεχόμενη «προδοσία» μίλησε ήδη ο Φάρατζ. Στην είδηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, άμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP,  ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ανησυχώ ότι μια προδοσία μπορεί να πλησιάζει».

«Χτες το βράδυ στα Βραβεία Spectator είχα ένα προαίσθημα ότι η πολιτική μας τάξη δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Τώρα φοβάμαι ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπλοκαριστεί ή να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Δεν έχουν καμία ιδέα για το μέγεθος της οργής του λαού που θα προκαλέσουν», συμπλήρωσε ο Φάρατζ.

Επικοινωνία Γιούνκερ με Μέι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι αύριο το πρωί ύστερα από αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβουλευθεί το βρετανικό κοινοβούλιο πριν ξεκινήσει επίσημα τις συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση της Μέι στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit έως τον Μάρτιο. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά σημείωσε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παροτρύνει το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις.

"Θα προχωρήσουμε κανονικά για το άρθρο 50"

Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.