Συμπλοκές στην εκκένωση της ζούγκλας του Καλαί από ανήλικους

Περίπου 1.500 ανήλικοι πρόσφυγες έμεναν στο κέντρο υποδοχής της ισοπεδωμένης πλέον "ζούγκλας"

Συμπλοκές ξέσπασαν κατά την τελευταία φάση της εκκένωσης της ζούγκλας του Καλαί. Στην τελευταία φάση της επιχείρησης, οι γαλλικές αρχές εκκενώνουν την ισοπεδωμένη πλέον "ζούγκλα" από τους περίπου 1.500 ανήλικους πρόσφυγες που διέμεναν στο κέντρο υποδοχής της παραγκούπολης.

Οι ανήλικοι μπορούν να επιλέξουν με ποιον θέλουν να ταξιδέψουν και με ποιον θέλουν να μείνουν στο κέντρο που θα τους υποδεχτεί αλλά όχι τη χώρα στην οποία θα πάνε. Η μεγάλη πλειονότητα των ανηλίκων θέλουν να πάνε στη Βρετανία. Εκπρόσωποι των βρετανικών αρχών θα τους συνοδέψουν είτε ακολουθώντας τους με αυτοκίνητο είτε ευρισκόμενοι μέσα στα λεωφορεία για να εξετάσουν την υπόθεση του κάθε ένα ξεχωριστά.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για την επανένωση των οικογενειών, όσοι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν οικογένεια στη Βρετανία δικαιούνται να πάνε στη χώρα. Άλλοι ελπίζουν να επωφεληθούν από τη βρετανική νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των "ευάλωτων" προσφύγων.

Ήδη τρία λεωφορεία έφυγαν από σήμερα το πρωί από τη ζούγκλα του Καλαί.

Συνολικά αναμένεται 30 λεωφορεία να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των ανηλίκων. Θα μεταφερθούν σε 60 κέντρα υποδοχής, ειδικά προορισμένα για ανήλικους πρόσφυγες.

Η ζούγκλα του Καλαί έχει πλέον ισοπεδωθεί. Περίπου 4.500 ενήλικοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία και 1.500 ανήλικοι στο προσωρινό κέντρο.

Στην παραγκούπολη απομένουν ακόμη περίπου 360 με 400 γυναίκες, στον πρώην υπαίθριο καταυλισμό που βρισκόταν δίπλα στη "ζούγκλα". Και αυτοί όμως θα απομακρυνθούν.

Από την πρώην ζούγκλα έχουν απομείνει μόνον δύο μικρά τεμένη, "προκειμένου να επιτραπεί στους ανήλικους που βρίσκονται στην περιοχή να προσέρχονται", επισήμανε η νομαρχία του Πα ντε Καλαί.