Στην Ισπανία της κρίσης γιορτάζουν με λιγότερη λαμπρότητα

Λιγότερα φωτάκια, λιγότεροι στολισμοί, πιο λιτά επαγγελματικά γεύματα, μικρότερο και φτωχότερο το οικογενειακό εορταστικό τραπέζι: στην Ισπανία έχουν Χριστούγεννα αλλά έχουν και κρίση. Οι Ισπανοί είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τις παραδόσεις αλλά η λιτότητα δεν βοηθά. Τα όλο και αυστηρότερα μέτρα αδειάζουν το πορτοφόλι και οι Ισπανοί ξοδεύουν 40% λιγότερα χρήματα σε αγορές για τα Χριστούγεννα σε σχέση με 5 χρόνια πριν. Οι δαπάνες μιας μέσης οικογένειας για όλες τις γιορτές (δώρα, τρόφιμα κ.ά) δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ESADE που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

“To γεύμα των Χριστουγέννων είναι ιερό, έτσι η μητέρα μου φέτος αγόρασε τα τρόφιμα ένα μήνα πριν για να είναι πιο χαμηλές οι τιμές” λέει ο 34χρονος Juan José Fernandez. Ο Juan δουλεύει στο δημόσιο. Όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί του δεν πήρε την αμοιβή του φέτος τα Χριστούγεννα: το επιβάλλει ο προϋπολογισμός λιτότητας.

Πρακτικά δώρα

Για τους Ισπανούς, τα Θεοφάνεια είναι πιο σημαντική εορτή από τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως θα γίνουν... όλα σε ένα. Περιθώρια για πολλά δώρα δεν υπάρχουν, ένα και καλό και όχι ακριβό... Και επίσης κατά προτίμηση πρακτικό: ρωτούν ο ένας τον άλλο τι θέλει για να μην ξοδεύουν και τα ελάχιστα χρήματα τους άσκοπα. Η αγοραστική δύναμη των Ισπανών, σύμφωνα με τη Deloitte, έχει μειωθεί κατά 11%.

Πλήγμα λιτότητας δέχτηκε και ένα από τα πλέον παραδοσιακά ισπανικά έθιμα: η λοταρία. Αν και μοιράζει 2,5 δισ. ευρώ, οι πωλήσεις λαχνών μειώθηκαν κατά 3,5%.

Όπως και στη χώρα μας, το ανθεκτικό εκείνο δίχτυ που κρατά τους περισσότερους είναι η οικογενειακή αγκαλιά των γονιών και των παππούδων.