Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία μετά το Brexit

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία το 2014 με ποσοστά 45% έναντι 55%

Σε νέο δημοψήφισμα θα προχωρήσει η Σκωτία θέτοντας εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ (Brexit). Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με στόχο να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός έκανε λόγο για πράξη "συνταγματικού βανδαλισμού" εάν αγνοηθεί η φωνή του σκωτσέζικου κοινοβουλίου για το θέμα.

"Δεν υπάρχουν ορθολογικά επιχειρήματα για να βγει η Βρετανία από την ενιαία αγορά και δεν υπάρχει ούτε εξουσιοδότηση γι΄ αυτό", δήλωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου του κόμματός της, του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), στη Γλασκόβη.

Οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν το 2014, με δημοψήφισμα, την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55% έναντι 45% που ζητούσαν απόσχιση. Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τον Ιούνιο, αλλά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ΕΕ επειδή η Βρετανία ως σύνολο ψήφισε υπέρ της εξόδου.