Τζιχαντιστές στρατολογούσαν Ισπανούς για τρομοκρατικές επιθέσεις

Είχαν στήσει δίκτυο προπαγανδίζοντας το Ισλαμικό Κράτος με απίστευτης ωμότητας βίντεο

Δυο τζιχαντιστές, Ισπανούς υπηκόους μαροκινής καταγωγής συνέλαβε η αντιτρομοκρατική της Ισπανίας. Οι δυο άνδρες ωθούσαν Ισπανούς, νεαρής κυρίως ηλικίας, να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ προπαγάνδιζαν το Ισλαμικό Κράτος διαμένοντας βίντεο απίστευτης βίας και ωμότητας.

Οι δύο άνδρες, συνελήφθησαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις στη Χιχόν και το Σαν Σεμπαστιάν, στη βόρεια Ισπανία. Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία ήταν «πλήρως ενταγμένοι στη δομή» του ΙΚ και «υποκινούσαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Ο πρώτος τζιχαντιστής, ο οποίος συνελήφθη στη Χιχόν, είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και είχε δημιουργήσει ένα «σημαντικό και οργανωμένο εικονικό δίκτυο διασποράς» περιεχομένου, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών που μετέδιδε, ενώ επικοινωνούσε με «μέλη και ηγετικά στελέχη του ΙΚ».

Ο δεύτερος τζιχαντιστής, που συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν, πέραν της δραστηριότητάς στο διαδίκτυο, έκανε στρατολόγηση σε «κύκλους ριζοσπαστών τζιχαντιστών», κυρίως προσώπων που αντιμετώπιζαν «κοινωνικό αποκλεισμό», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, από το 2015 και μετά οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει 150 φερόμενους ως τζιχαντιστές, εκ των οποίων οι 120 έχουν συλληφθεί, στην ισπανική επικράτεια. Φέτος έχουν συλληφθεί 37 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αστυνομία ανησυχεί διότι καταγράφονται νέες αναφορές στην Ισπανία σε τζιχαντιστικά fora.

Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα από εξτρεμιστές στην Ισπανία ήταν το 2004, όταν πάνω από δέκα βόμβες εξερράγησαν σε τρένα στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.