Το βραβείο για την Οικονομία είναι το πέμπτο Νόμπελ που ανακοινώνεται φέτος.
Ο Αμερικανο-βρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκ Χόλμστρεμ βραβεύονται με το Νόμπελ Οικονομίας 2016 για τη «συνεισφορά τους στη θεωρία των συμβάσεων», που βοήθησε στην κατανόηση ζητημάτων όπως η αμοιβή υψηλόβαθμων στελεχών με βάση την απόδοσή τους, ανέφερε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
«(Το έργο) θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε το Ίδρυμα Νόμπελ, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων).
Ο Χαρτ, που γεννήθηκε το 1948 στο Λονδίνο, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Χόλμστρεμ, που γεννήθηκε το 1949 στο Ελσίνκι, είναι καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Οι ερευνητές αυτοί «ανέπτυξαν τη θεωρία των συμβάσεων, ένα εξαντλητικό πλαίσιο ανάλυσης πολλαπλών πλευρών της σύμβασης», όπως η αμοιβή διευθυντών με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα δικαιόχρησης (franchise), εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ.
Η εργασία του Χαρτ βοήθησε να γίνει κατανοητό ποιες εταιρίες θα πρέπει να συγχωνεύονται και ποιο είναι το σωστό μίγμα χρηματοδότησης, καθώς και το πότε ιδρύματα, όπως τα σχολεία, θα πρέπει να ανήκουν σε ιδιώτες ή το κράτος, ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία. Το έργο του Χόλμστρομ βοήθησε στο πώς πρέπει να διατυπώνονται τα συμβόλαια για τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
«Ξύπνησα γύρω στις 4.40 και αναρωτιόμουν μήπως είχε περάσει η ώρα για να συμβεί αυτό φέτος, αλλά τότε ευτυχώς χτύπησε το τηλέφωνο», δήλωσε ο Χαρτ σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό twitter για τα βραβεία Νόμπελ. «Η πρώτη μου κίνηση ήταν να αγκαλιάσω τη γυναίκα μου και να ξυπνήσω τον μικρότερο γιο μου».
Από την πλευρά του ο Χόλμστρεμ δήλωσε «ευγνώμων» προς την επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.
Το βραβείο για την Οικονομία είναι το πέμπτο Νόμπελ που ανακοινώνεται φέτος. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νικητές των Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Ειρήνης. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.