Απελπιστική η αύξηση της φτώχειας στην Ιταλία

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας

Τα νούμερα προκαλούν θλίψη και απελπισία (μεταξύ άλλων γιατί και στην Ελλάδα βιώνουμε ανάλογες συνθήκες): η αύξηση της φτώχειας στην Ιταλία, τα τελευταία 8 χρόνια είναι αδιανόητη. Σύμφωνα με έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas το 2007 οι άνθρωποι που ζούσαν σε κατάσταση ένδειας στην Ιταλία ήταν 1,8 εκατομμύριο, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 4,6 εκατομμύρια.

Οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι κυρίως από ιταλικό νότο, ηλικιωμένοι, οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά και οι άνεργοι. Όμως για πρώτη φορά, σε συνθήκες ένδειας ζει πλέον και σημαντικό ποσοστό οικογενειών του ιταλικού βορρά, γονείς με ένα ή δυο παιδιά και νέοι -- δηλαδή κατηγορίες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα «πιο ασφαλείς», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

« Η χώρα μας συνεχίζει να μην διαθέτει ένα συνολικό μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας. Από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα ο αριθμός όσων δεν διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να ζήσουν σε συνθήκες θεμελιώδους αξιοπρέπειας, αυξήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, οδηγώντας σε πραγματική έκρηξη», αναφέρει στην έκθεσή της η Caritas.