Οι Σοβάζ, Στόνταρτ και Φερίνγκα βραβεύονται για τη δουλειά τους στο σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών»
Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2016 για τη δουλειά τους στον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
«Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).
«Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει.
Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή του Νόμπελ.