Στόχος του νέου νόμου να ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα
Τη μπούρκα, το ολικό κάλυμμα του προσώπου σε δημόσιους χώρους απαγόρευσε και η Βουλγαρία, μετά τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στόχος του νέου νόμου είναι να ενισχύσει την ασφάλεια στη Βουλγαρία, μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις που έπληξαν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Ο νόμος «απαγόρευσης της μπούρκα», που προώθησε ο εθνικιστικός συνασπισμός Πατριωτικό Μέτωπο, ορίζει ότι όποιες γυναίκες συνεχίσουν να καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους θα έχουν πρόστιμα έως 1.500 λέβα (860 ευρώ) καθώς και αναστολή πληρωμής των κοινωνικών τους επιδομάτων.
Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της τουρκικής κοινότητας της χώρας αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, η οποία ακολούθησε την απαγόρευση του ολικού καλύμματος του κεφαλιού σε δημόσιους χώρους σε πολλές βουλγαρικές πόλεις. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει θρησκευτική μισαλλοδοξία.
Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν σχετίζεται με τα θρησκευτικά ενδύματα αλλά ο μόνος στόχος του είναι να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια και να διευκολυνθεί η παρακολούθηση με κάμερες.
«Ο νόμος δεν κατευθύνεται άμεσα κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων και δεν είναι καταπιεστικός», δήλωσε ο Κρασίμιρ Βέλτσεφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος GERB. «Δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό νόμο για την ασφάλεια των παιδιών μας».
Βάσει του νόμου, δεν επιτρέπονται τα καλύμματα προσώπου σε κρατικές υπηρεσίες, σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους αναψυχής. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται για λόγους υγείας και για επαγγελματικούς λόγους.
Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν περίπου στο 12% του βουλγαρικού πληθυσμού των 7,2 εκατ. κατοίκων και οι περισσότεροι ανήκουν σε μια, κυρίως τουρκική, κοινότητα.
Οι μουσουλμάνες στη χώρα παραδοσιακά δεν φορούν νικάμπ ή μπούρκα, εκτός από μια μικρή ομάδα στην κοινότητα των Ρομά, που πρόσφατα την υιοθέτησε, πυροδοτώντας εντάσεις στην πόλη Παζαρτζίκ. Πολλοί Βούλγαροι ανησυχούν ότι οι εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ίσως απειλήσει την κυρίως ορθόδοξη, χριστιανική κουλτούρα τους και συμβάλει στην ριζοσπαστικοποίηση μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας.