Από το ίδρυμα Right Livelihood που έχει έδρα τη Στοκχόλμη
Σε ακτιβιστές από τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία αλλά και στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet - η οποία διώκεται από την κυβέρνηση Ερντογάν - απονέμεται το φετινό Εναλλακτικό Βραβείο Νομπέλ, που τιμά ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται υποδειγματικά στην εξεύρεση λύσεων για επείγοντα παγκόσμια προβλήματα.
«Απονέμουμε το βραβείο στην τουρκική εφημερίδα επειδή υπηρετί χωρίς φόβο την ερευνητική δημοσιογραφία. Παρά την καταπίεση, τη λογοκρισία, τις συλλήψεις και τις απειλές, η εφημερίδα μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου», δήλωσε στη DW ο διευθυντής του ιδρύματος Right Livelihood, Όλε φον Έξκουλ.
Από τους ακτιβιστές, το τιμητικό βραβείο απέσπασαν:
- Η οργάνωση Syria Civil Defence. Πρόκειται για μια ομάδα 3.000 περίπου ατόμων από τη Συρία, οι οποίοι προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες σε βομβαρδισμένες περιοχές της πολύπαθης χώρας. Συνήθως είναι οι πρώτοι που προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία.
- Η αιγύπτια ακτιβίστρια Μόζν Χασάν και την οργάνωσή της «Nazra» η οποία «σε εποχές αμείωτης βίας, κακοποίησης και ρατσισμού μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών».
- Η ρωσίδα ακτιβίστρια Σβετλάνα Γκανουσκίνα η οποία μέσω της οργάνωσής της βοηθά εδώ και δεκαετίες μετανάστες, πρόσφυγες και εθνικές μειονότητες.
Και οι δυο ακτιβίστριες κατηγορούνται στις χώρες τους ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και πως υπονομεύουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Ρωσίας αντίστοιχα.
Τι είναι το Εναλλακτικό Νόμπελ
Αρχικώς, ο ιδρυτής του ιδρύματος Τζέικομπ φον Έξκουλ είχε προτείνει στην επιτροπή των Νομπέλ να στηρίξει οικονομικά δυο νέα βραβεία: ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. Όταν η επιτροπή αρνήθηκε, ο Γερμανοσουηδός συγγραφέας αποφάσισε να συστήσει το δικό του ίδρυμα και να απονέμει τα δικά του βραβεία που έγιναν γνωστά ως Εναλλακτικά Νομπέλ.
Απονέμονται από το 1980 σε ανθρώπους που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.