Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Μόντι, δρομολογούνται εκλογές

Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Νωρίτερα το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 πήρε και την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου, μετά απ' αυτή της Γερουσίας, που είχε εξασφαλίσει την Πέμπτη - κάτι που άλλωστε είχε θέσει και ως προϋπόθεση ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Τώρα μένει ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να κηρύξει τη διάλυση των δύο νομοθετικών σωμάτων και ακολούθως να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Πιο πιθανή ημερομηνία πάντως θεωρείται η 24η Φεβρουαρίου.

"Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος", είπε ο Μόντι στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε νωρίτερα.  

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να μην εξασφαλίσουν τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Αν και μέχρι τώρα ο Μόντι δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για τυχόν πολιτικές κινήσεις, η ενδεχόμενη κάθοδός του στην πολιτική αρένα, μπορεί να στερήσει ψήφους από την κεντροαριστερά, που για την ώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

“Είμαι και πάλι υποχρεωμένος να αναλάβω επικεφαλής των μετριοπαθών δυνάμεων” δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη δημόσια ραδιοφωνία της RAI.
 
Επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “η κυβέρνηση τεχνοκρατών κράτησε παθητική στάση απέναντι στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως της "γερμανικής" Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βορείου Ευρώπης. Αυτό λένε, άλλωστε, και πολλοί (κάτοχοι) βραβείων Νόμπελ”. Παράλληλα εξέφρασε και ένα προσωπικό παράπονο προς τον πρωθυπουργό λέγοντας πως “ο Μάριο Μόντι δεν θεώρησε ότι έπρεπε να μου κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα”.