Εως τον Μάρτιο του 2017 τα σχέδια των 27 για λύσεις σε οικονομία, αμύνα και μετανάσταση
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στο Παρίσι την προηγούμενη ημέρα για να προσδιορίζουν την κοινή τους γραμμή.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν στην Μπρατισλάβα μια κοινή πρωτοβουλία με βάση την οποία θα εγκρίνονται ευκολότερα οι εξωτερικές επιχειρήσεις της ΕΕ και θα ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους.
Στην συνένετυξη Τύπου, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της Συνόδου, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα επικοινωνίας των 27. Το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά την έξοδο της Βρετανίας, ότι το μήνυμα έχει ληφθεί και ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο θέμα της αξιοπιστίας, αλλά και στο θέμα των προσφύγων και της μετανάστασης.
Οι λύσεις όμως θα αρχίσουν να αναζητούνται από τον Οκτώβριο, στην επόεμνη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 και 21 του μήνα.
Για το τελευταίο ζήτημα ο Ολάντ δήλωσε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, να επιλυθεί το ζήτημα της υποδοχής και ασύλου.
Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι η σημερινή Σύνοδος ουσιαστικά συμφωνεί με την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν πριν δυο ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους στόχους και τα μέτρα που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα-προβλήματα.
Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλός στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.
Το γενικό πλαίσιο της Συνόδου έδωσε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ" ανέφερε στο Twitter ο Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Η σύνοδος αυτή διεξήχθη "σε καλή ατμόσφαιρα", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ρέντσι: Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις θέσεις των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, όπως προέκυψαν στο τέλος της σημερινής συνόδου κορυφής. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου με τους Ολαντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους.
"Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ", είπε ο Ρέντσι. "Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση", κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ματέο Ρέντσι αναφέρει: "Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ότι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο".
"Οι λύσεις που είχαν βρεθεί μετά την σύνοδο της Μάλτας έμειναν νεκρό γράμμα", δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, σύμφωνα με τον οποίο "δεν μπορεί να πιστεύει, κανείς, ότι έχοντας λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας, λύθηκε και το πρόβλημα στο σύνολο του". Εξήγησε, δε, ότι η χώρα του "για το μεταναστευτικό θέλει να δει να γίνονται πράξεις".
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι "η Ιταλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά είναι και η Ευρώπη, στο σύνολο της, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας".
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα σχολιάζει ότι η στάση της Ιταλίας είναι στα όρια της ρήξης με την Γαλλία και την Γερμανία. Ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση, επίσης, στο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο, όπως είπε, δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
"Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπογράψει συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την μετανάστευση, θα το πράξουμε μόνοι μας. Αν το μόνο που κάνει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι να μεταφέρει τους μετανάστες στην Σικελία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί", είπε ο Ματέο Ρέντσι.
Τόνισε, τέλος, ότι στην σύνοδο της Μπρατισλάβα, παρατηρήθηκαν λεκτικοί ακροβατισμοί, όσων θέλουν να θεωρούν ότι στην σύνοδο σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.