Στη δεύτερη συνεδρία εργασιών, θα απασχολήσει η συζήτηση για τις προτάσεις και λύσεις επί των προβλημάτων.
Η κοινή ανησυχία των χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, να υπάρξει μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό και μια ουσιαστική προοπτική για ανάπτυξη, αποτυπώθηκε στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα στη Σύνοδο των 27 ηγετών στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τις εν εξελίξει συνομιλίες.
Το πρώτο σκέλος της Συνόδου, η πρώτη συνεδρία εργασιών που αφορούσε στην ανίχνευση/διάγνωση των προβλημάτων, ολοκληρώθηκε. Η συζήτηση επ' αυτών συνεχίζεται τώρα και στο ανεπίσημο γεύμα των ηγετών (που πραγματοποιείται σε πλωτό εστιατόριο, στο Δούναβη), καθώς λόγω χρόνου 7 εκ των 27 αρχηγών -μεταξύ των οποίων και οι Αλέξης Τσίπρας και Ματέρο Ρέντσι- δεν είχαν τοποθετηθεί στην πρώτη συνεδρία.
Η συζήτηση στο ανεπίσημο γεύμα θα αφορούσε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, παρεμπίπτοντα θέματα. Το τρίτο σκέλος της Συνόδου, δηλαδή τη δεύτερη συνεδρία εργασιών, θα απασχολήσει η συζήτηση για τις προτάσεις και λύσεις επί των προβλημάτων.
Ειδικότερα, από πληροφορίες που προέκυπταν σε σχέση με τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων στη Σύνοδο:
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φαίνεται ότι έκανε μια γενική τοποθέτηση, χωρίς αιχμές, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ φέρεται να τοποθετήθηκε για την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, κοινής άμυνας και ασφάλειας, και αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη, σχέδιο της Μπρατισλάβα, για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τους νέους.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει μιλήσει για κοινή μεταναστευτική πολιτική και ασφάλεια, για ανάπτυξη με έμφαση σε ανταγωνιστικούς τομείς (π.χ. ψηφιακή τεχνολογία).
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβαση Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για την απώλεια της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας. Τόνισε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια για το προσφυγικό, καθώς δεν μπορεί ο καθένας μόνος του. Επίσης, κατά πληροφορίες, ο κ. Κόστα, αναφερόμενος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, και στο σχετικό σχόλιο που είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να σχολιάζει το «ποιος» συναντιέται και «γιατί».
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη, ανάπτυξη και κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό.
Μεταξύ των τοποθετήσεων που έγιναν, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβάν επίσης μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης.