Γιούνκερ: Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης στην ΕΕ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit, το προσφυγικό και την ανεργία στην ΕΕ - Ανοίνωσε διπλασιασμό του "πακέτου Γιούνκερ"

Τους στόχους και το οράματά του παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και κάνοντας μία αποτίμηση για την κατάσταση της Ένωσης. 

«Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ένωση στην ΕΕ» δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών, προσθέτοντας:  «Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας.Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα στα πιστεύω μας και τα σφάλματά μας...»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο Brexit, το προσφυγικό, την ανεργία στην ΕΕ αλλά και το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι στηρίζει και τους δύο ηγέτες στις προσπάθειές τους.

Επίσης, παρουσίασε  το σχέδιο της Επιτροπής για διπλασιασμό και παράταση του λεγόμενου “επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ”, από τα 350 δις ευρώ στα 630 δις ευρώ ως το 2022. 

Για το προσφυγικό και την τρομοκρατία

Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών", τόνισε.

Επιπλέον, ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της. 

Η ανεργία και το χρέος 

Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους».

Σύσταση ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε, ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», που θα απαρτίζεται «από 100.000 νέους από το 2020»,  μιλώντας για την ανάγκη να μειωθεί η ανεργία των νέων στην ΕΕ. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο νέος αυτός θεσμός θα επιτρέψει σε νέους Ευρωπαίους να διευρύνουν τις δεξιότητές τους , κερδίζοντας παράλληλα «ανεκτίμητη ανθρωπιστική εμπειρία».

Διπλασιασμός και παράταση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διπλασιασμό και παράταση του λεγόμενου “επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ”, από τα 350 δις ευρώ στα 630 δις ευρώ ως το 2022, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από επενδύσεις σε θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης.

Ασφάλεια

Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ.

"Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρότερη και να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο στην άμυνα. Αυτό είναι αναγκαίο για την πολιτική μας στην άμυνα. Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε την προστασία των συμφερόντων μας", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ενωσης".

"Η ανοχή δεν μπορεί να παραβλέπει την ασφάλειά μας... Δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε μόνο από τη δύναμη ενός μεμονωμένου κράτους μέλους".

Για το Brexit

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε...Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή.«Δεν μπορεί να υπάρχει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε.