Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε νεαρούς πρόσφυγες δίνει κοινωφελής οργανισμός
Ένα σοβαρό ζήτημα προσαρμογής των προσφύγων, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που αναζητούν μια νέα ζωή, είναι τα πολύ διαφορετικά ήθη που υπάρχουν στο θέμα της σχέσης των δυο φίλων, του έρωτα, του σεξ.
Ένας ανεξάρτητος κοινωφελής σύλλογος, ο AWO, στο Έσσεν της Γερμανίας, ανέλαβε αυτό ακριβώς το καθήκον: να διδάξει νεαρούς και έφηβους πρόσφυγες, κατά βάση μουσουλμανικής καταγωγής, τα ευρωπαϊκά... ήθη όσον αφορά το φλερτ και την αντιμετώπιση του άλλου φύλου.
Όπως λέει στη Deutsche Welle, η Μέραλ Ρεντς, καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: «Επανειλημμένα μας έχουν πει νεαροί πρόσφυγες ότι θέλουν να μάθουν κάτι και για το θέμα του φλερτ, για το πως φλερτάρουν εδώ στη Γερμανία».
Κι έτσι ξεκίνησε η ιδεά αυτών των σεμιναρίων.
Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο ειδικός σε ζητήματα φλερτ Χορστ Βέντσελ. Κανονικά πληρώνεται για τις υπηρεσίες του, αλλά στην περίπτωση των νεαρών προσφύγων δίνει τις συμβουλές του δωρεάν. «Προτείνω σε όποιον θέλει να προσαρμοστεί εδώ στη Γερμανία να αναζητήσει πρώτα έναν γερμανό φίλο ή μια γερμανίδα φίλη», λέει ο Χορστ Βέντσελ, προτείνοντας μάλιστα στους πρόσφυγες ακόμη και ηλεκτρονικές εφαρμογές για online dating.
Ο Βέντσελ δίνει πρακτικές συμβουλές στους νεαρούς πρόσφυγες. Τους λέει ότι το καλό σεξ είναι πολύ σημαντικό για να κρατήσει μια σχέση. Τους συμβουλεύει να προσέχουν σε ένα ραντεβού τι μηνύματα εκπέμπουν τα κορίτσια. Όταν αντιδρούν απορριπτικά σε μια κίνηση, είναι καλό να υποχωρούν. Τους λέει επίσης ότι ένα χαμόγελο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα κορίτσια θέλουν φιλί. Και τους μαθαίνει ότι το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός.
Το σεμινάριο πάντως έχει συγκεντρώσει τη μήνιν ακροδεξιών ομάδων της Γερμανίας.
Ο Βέντσελ αποκαλύπτει στη DW ότι δέχθηκε μηνύματα γεμάτα απειλές και ύβρεις για την απόφασή του να συμβάλει σε αυτήν την πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων. Οι αντιδράσεις αυτές απλά του έδωσαν μεγαλύτερο κίνητρο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. «Ακροδεξιοί μας κατηγόρησαν ότι θα μάθουμε στους πρόσφυγες πως να βιάζουν Γερμανίδες», αποκαλύπτει η διευθύντρια του συμβουλευτικού κέντρου Νίκολα Φέλκελ. Συνέπεια αυτών ήταν το σεμινάριο να διεξαχθεί υπό αστυνομική προστασία.
Οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016, στην Κολωνία, ακόμη στοιχειώνουν τη Γερμανία και προκαλούν σοβαρή επιφυλακτικότητα, ακόμη και εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες.
Οι νεαροί πρόσφυγες στο σεμινάριο αντιλαμβάνονται πλήρως ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Στην καθημερινότητά τους παρατηρούν ακόμη τις συνέπειες εκείνης της νύχτας. «Από τότε οι γυναίκες φοβούνται πολύ περισσότερο. Κρατούν αποστάσεις», λέει ο Ναντίμ από τη Συρία. Ο 17χρονος, επίσης Σύρος, Μοχάμετ από την πλευρά του αναρωτιέται «γιατί φοβούνται εμένα; Δεν έχω κάνει τίποτα. Αλλά όλοι ξέρουμε τι έγινε τότε στην Κολωνία».
Πηγή φωτο DW