Στην Ισπανία της κρίσης νοσταλγούν το φασίστα Φράνκο

Μία νέα επανάσταση από τα απομεινάρια της ισπανικής ακροδεξιάς ονειρεύονται οι νοσταλγοί του στρατάρχη Φράνκο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Πιο είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης; Όχι δεν μιλούμε για τα εκατομμύρια των ανέργων, ούτε αυτούς που ζουν -στα όρια ή και βυθισμένοι- στην ανέχεια αλλά τη δημοκρατία. Γιατί εκτός του ότι η δημοκρατία μας αφορά όλους, όταν πλήττεται μένει πολύ κακή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Και η άνοδος της ακροδεξιάς και πολιτικών μερίδων που νοσταλγούν ακραία, φασιστικά, ρατσιστικά κλπ καθεστώτα, δεν είναι φαινόμενο μόνον της Ελλάδας.

Και στη μαστιζόμενη από την κρίση και τη λιτότητα Ισπανία, αυξάνονται όλο και περισσότερο εκείνοι που νοσταλγούν τον πρώην δικτάτορα της χώρας, στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Ο ρεπόρτερ του BBC, Πολ Μέισον, σημειώνει σε άρθρο του τους παραλληλισμούς του φαινομένου αυτού με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε δηλώσει ότι “στην Ελλάδα έχουμε εμφύλιο πόλεμο”. Μια δήλωση που προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια.

“Ναι, είμαι ένας εθνικοσοσιαλιστής και ήρωας μου είναι ο (υπαρχηγός του Αδόλφου Χίτλερ) Ρούντολφ Ες», λέει στο ρεπόρτερ του BBC ο νεαρός πυγμάχος Σέντο “Τσουνάμι” Μαρτίνεθ. “Αυτό που έχουμε τωρα στην Ισπανία δεν είναι δημοκρατία, είναι δικτατορία. Και ευελπιστώ σύντομα σε μια κοινωνική επανάσταση που θα έρθει όχι από τα αριστερά, αλλά από την άκρα δεξιά” προσθέτει.

Όπως και χιλιάδες συνομήλικοί του, ο Μαρτίνεθ δηλώνει οπαδός του ακροδεξιού κόμματος España 2000. “Ο Φράνκο είχε πέσει σε απόλυτη ανυποληψία πριν από είκοσι χρόνια, αλλά σήμερα πλέον, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ισπανοί, αλλά και πολλοί νεαροί συμπατριώτες μου, καταλαβαίνουν πως η περίοδος διακυβέρνησης του ήταν καλή για τη χώρα: είχαν ένα σπίτι, σταθερή εργασία και μπορουσαν να πληρώσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους”, λέει στο BBC ο ηγέτης της España 2000 Χοσέ Λουίθ Ρομπέρτο.

Υπάρχουν ακόμη και πολιτικοί του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) που δηλώνουν νοσταλγοί του Φράνκο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει, από το 1975 που πέθανε ο δικτάτορας, να συγκροτήσουν ένα δικό τους κόμμα και στεγάζονται στο ΡΡ. Για τον Σαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, που εξελέγη δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Καταλονίας, της Μπανταλόνα και είναι μέλος του ΡΡ, τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν σημειώσει πως εξελέγη “με μια ρητορική που δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα”.

Ομάδα ακροδεξιών είχε διαδηλώσει το Σεπτέμβριο κατά των τραπεζών και των πολιτικών στη Μαδρίτη, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα και με ένα μεγάλο κόκκινο και άσπρο πανό που έγραφε: “Η κρίση ονομάζεται δημοκρατία”. Περνώντας μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος έκαναν το ναζιστικό χαιρετισμό προς το κτίριο.

Διαβάστε την έρευνα που είχε εκπονήσει το news.gr για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα