Ξεκίνησε η σύνοδος των G20 Στην Κίνα – Ο Ερντογάν μονοπωλεί το περιθώριο

Ο Τούρκος πρόεδρος το πρόσωπο της ημέρας - Συναντήσεις με Ομπάμα, Μέρκελ και Πούτιν

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) άρχισε σήμερα στην πόλη Χανγκτζού της Κίνας εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να οδηγήσει την υποτονική παγκόσμια οικονομία σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρώσει σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.

Ωτσόσο, πολύ ενδιαφέρουσες είναι - ως συνήθως - οι επαφές που γίνονται από εχθές στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει... μεγάλη ζήτηση. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε μια «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. 

«Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και για το θέμα της βίζας, θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα (4 και 5 Σεπτεμρίου) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί με την Τουρκία ώστε να βοηθήσει να εξασφαλισθεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατιδίαν συνάντηση και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες μετα την αναθέρμανση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πλήρη ομαλοποίηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία ενώ στη συνάντηση έλαβαν μέρος και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από τις δύο πλευρές, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι υπουργοί Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στην αναμνηστική φωτογραφία, ο Ερντογάν και ο Πούτιν στάθηκαν πλάι πλάι και συνεχώς ψιθύριζαν, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το τι έλεγαν μεταξύ τους.