Ξανά υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία στη Γερμανία;

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας

Το σενάριο να κάνει και πάλι υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία εξετάζει η Γερμανία. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το σχέδιο θα παρουσιάσει επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επαναφορά της θητείας προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνον στην αντιπολίτεΤο σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση, κυβερνητικού συνασπισμού.

Μια από τις αμφιλεγόμενες διατάξεις είναι αυτή που παροτρύνει τους πολίτες να συγκεντρώσουν εφόδια επιβίωσης, όπως νερό και τροφές, για παν ενδεχόμενο.

Οι πολέμιοι του σχεδίου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα κλίμα πανικού στους πολίτες ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι πρόκειται για μια προληπτική στρατηγική αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων καταστάσεων.

Το σχέδιο έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από εξτρεμιστές στη χώρα και ενώ οι ισλαμιστικές επιθέσεις έχουν πλήξει το κλίμα ασφάλειας  στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η στρατιωτική θητεία ανεστάλη στη Γερμανία το 2011.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Άνσγκαρ Χέβελινγκ (του κόμματος της Μέρκελ) δήλωσε στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη και όλα τα ενδεχόμενα: «Η στρατιωτική θητεία δεν καταργήθηκε, ανεστάλη, και κατά συνέπεια μια ενδεχόμενη αναβίωσή της, συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία. Όμως έχουμε να κάνουμε απλά με ένα σενάριο, το οποίο εξετάζεται, ανεξάρτητα από την χρονική συγκυρία και την παρούσα κατάσταση».