Πογκρόμ χωρίς τέλος: Πάνω από 40.000 άτομα υπό κράτηση στην Τουρκία

Ξεπερνούν τους 20.000 οι επισήμως συλληφθέντες στο πλαίσιο των ερευνών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Συνολικά 40.029 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν συλληφθεί επίσημα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα, την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει σε οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 79.900 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό εν μέσω των διωγμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης. Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, έκλεισαν 4.262 εταιρείες και θεσμοί που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε. Η Τουρκία αξιώνει την έκδοσή του από τις αρχές των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο εάν της παρουσιαστούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία.

Οι φυλακές της Τουρκίας αδειάζουν για να ξαναγεμίσουν πραξικοπηματίες

Σε μια προσπάθεια να  να αποσυμφορηθούν οι τουρκικές φυλακές - οι οποίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου - η Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποφυλακίσει περίπου 38.000 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου, άρα πριν από το πραξικόπημα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, οι περίπου 38.000 κρατούμενοι θα αποφυλακισθούν υπό αστυνομική επιτήρηση. Το μέτρο της πρόωρης αποφυλάκισης υπό δικαστική επιτήρηση "δεν είναι αμνηστία" και "αφορά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου", εξαιρουμένων των δολοφονιών, των τρομοκρατικών ενεργειών, των πληγμάτων στην κρατική ασφάλεια, της παραβίασης κρατικών μυστικών ή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ο Τύπος έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες για μεγάλη συμφόρηση των τουρκικών φυλακών λόγω των συνεχιζόμενων διώξεων. Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα μοιάζει να έχει σκοπό να δημιουργηθεί χώρος στα σωφρονιστικά καταστήματα για πρόσωπα που φυλακίστηκαν στο πλαίσιο των διώξεων σε πανεθνικό επίπεδο, αν και ο υπουργός δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτές τις μαζικές πρόωρες αποφυλακίσεις.

Η μεταρρύθμιση, που θα επιτρέψει σε πολλούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν πρόωρα ή υπό αστυνομική επιτήρηση, γίνεται καθώς το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, που είναι ήδη υπερφορτωμένο, θα πρέπει να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί για διασυνδέσεις με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μαζί με δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με άλλα δύο διατάγματα που εκδόθηκαν σήμερα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί για τρεις μήνες και τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες μέλη του στρατού και της αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK απολύονται.

Οι απολυθέντες φέρεται ότι είχαν διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα.