Αποφυλακίζονται περίπου 38.000 κρατούμενοι που δεν εμπλέκονται στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματο
Σε μια προσπάθεια να να αποσυμφορηθούν οι τουρκικές φυλακές - οι οποίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου - η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφυλακίσει περίπου 38.000 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου, άρα πριν από το πραξικόπημα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, οι περίπου 38.000 κρατούμενοι θα αποφυλακισθούν υπό αστυνομική επιτήρηση. Το μέτρο της πρόωρης αποφυλάκισης υπό δικαστική επιτήρηση "δεν είναι αμνηστία" και "αφορά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου", εξαιρουμένων των δολοφονιών, των τρομοκρατικών ενεργειών, των πληγμάτων στην κρατική ασφάλεια, της παραβίασης κρατικών μυστικών ή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Ο Τύπος έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες για μεγάλη συμφόρηση των τουρκικών φυλακών λόγω των συνεχιζόμενων διώξεων. Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα μοιάζει να έχει σκοπό να δημιουργηθεί χώρος στα σωφρονιστικά καταστήματα για πρόσωπα που φυλακίστηκαν στο πλαίσιο των διώξεων σε πανεθνικό επίπεδο, αν και ο υπουργός δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτές τις μαζικές πρόωρες αποφυλακίσεις.
Η μεταρρύθμιση, που θα επιτρέψει σε πολλούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν πρόωρα ή υπό αστυνομική επιτήρηση, γίνεται καθώς το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, που είναι ήδη υπερφορτωμένο, θα πρέπει να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί για διασυνδέσεις με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Μαζί με δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Με άλλα δύο διατάγματα που εκδόθηκαν σήμερα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί για τρεις μήνες και τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες μέλη του στρατού και της αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK απολύονται.
Οι απολυθέντες φέρεται ότι είχαν διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα.