Μέρκελ σε Μέι για το Brexit: Κανείς δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος

Η πρώτη συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών έγινε στο Βερολίνο

Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ,κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

Διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον, η Μέρκελ δήλωσε: 

«Οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη - μέλη της ΕΕ». 

Επίσης, υπογράμμισε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον «τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι για αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα»,

Από την πλευρά της, η κυρία Μέι τόνισε ότι οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις.

Επίσης, εξηγώντας την επιλογή του Μπορίς Τζόνσον ως αρμόδιο υπουργό για τις διαπραγματεύσεις, τον χαρακτήρισε «παίχτη που δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι». 

«Όρισα μια ομάδα υπουργών που θα προωθήσουν την θέση της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ και για αυτό είμαι εδώ, για να αρχίσω εποικοδομητικές συνομιλίες. Θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε μια θετική εταιρική σχέση που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με την Γερμανία και αυτές οι καλές σχέσεις θα προσδιορίζουν όλα όσα κάνω ως Πρωθυπουργός, όλα όσα κάνουν οι υπουργοί μου».

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι «ασχέτως με ποιον διαπραγματευόμαστε στην Βρετανία, η χώρα είναι έμπειρη στην διπλωματία» και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις βρετανικές κυβερνήσεις είναι πάντα εξαντλητικές αλλά επίσης ενδιαφέρουσες και έξυπνες από την πλευρά της τακτικής.