Μετά τον στρατό και τη δικαιοσύνη, ο Ερντογάν ξεκίνησε εκκαθάριση μαμούθ και στην εκπαίδευση
Μετά τον στρατό και τη δικαιοσύνη, μία άνευ προηγουμένου εκκαθάριση γίενται πλεόν και στον χώρο της εκπαίδευσης στην Τουρκία.
Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοι, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει διοικητική εξέταση.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για υπαλλήλους που συνδέονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Πρόκειται για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς του υπουργείου σε ολόκληρη την Τουρκία, κυρίως δάσκαλους και καθηγητές.
Παράλληλα το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έστειλε οδηγία σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι οι κοσμήτορες σχολών - συνολικά 1.577 κοσμήτορες εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά (βακουφικά) πανεπιστήμια.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πότε θα υπάρξει αντίστοιχη οδηγία και για πρυτάνεις.
Την ίδια στιγμή, ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι "η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες", όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».
Εκτός από τους συνολικά 36.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.
Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.