"Έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια", υποστηρίζει
Ο Τυνήσιος που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την Πέμπτη παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια προτού φυγει από την Τυνησία για τη Γαλλία το 2005, δήλωσε η αδελφή του.
"Ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια", δήλωσε στο Ρόιτερς η Ράμπεμπ Μπουλέλ, αδελφή του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ.
Από την πλευρά του, ο πατέρας του Μπουλέλ δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε ειδικούς μετά από νευρικό κλονισμό που υπέστη ο γιος του. “Είχε ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσαν έναν νευρικό κλονισμό. Θύμωνε, φώναζε, έσπαγε τα πάντα γύρω του”, ανέφερε. “Αναγκαστήκαμε να τον πάμε στον γιατρί.
Η αδελφή του Μπουλέλ ανέφερε ακόμα πως εκείνος δεν συνήθιζε να επικοινωνεί με την οικογένεια. “Αλλά πρόσφατα, τον τελευταίο μήνα, μας τηλεφωνούσε κάθε μέρα και μας έστελνε χρήματα... Τηλεφωνούσε αρκετές φορές τη μέρα”.
Τόσο η αδελφή του όσο και ο ανιψιός του, Ιμπραϊμ, δήλωσαν ότι δεν είχαν εντιπίσει σημάδια ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης του Μπουλέλ.
Μάλιστα, αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια, πολλά γαλλικά ΜΜΕ επικαλούνται δηλώσεις ατόμων που γνώριζαν τον Μπουλέλ και υποστηρίζουν πως είναι μάλλον απίθανο να ήταν αφοσιωμένος μουσουλμάνος, αφού τον είχαν δει να τρώει χοιρινό και να πίνει αλκοόλ.
Το προφίλ του δράστη
Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος. Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά.
«Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους.
Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.
Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Όπως ανέφερε μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη Σούσα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Μπουλέλ είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.
Οι γείτονές του στην συνοικία στην βόρεια Νίκαια, όπου ο Μπουλέλ ζούσε, δήλωσαν πως είχε μια έντονη προσωπικότητα, χωρίς να συναναστρέφεται με άλλους. «Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του... αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε.
Η πόλη καταγωγής του Μπουλέλ, Μασακίν, βρίσκεται περίπου 10χλμ από την παράκτια πόλη Σούσα, όπου πριν από ένα χρόνο ένας ένοπλος σκότωσε σε μια παραλία 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Βρετανοί τουρίστες.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.