"Λυπούμαστε αλλά αντίο"
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.
Η συζήτηση σήμερα έγινε σε "φορτισμένο κλίμα" όπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, εξερχόμενος από την Σύνοδο.
"Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα" είπε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ, εξέφρασαν τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ην. Βασίλειο, δήλωσαν την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών (στο στυλ εσείς το θελήσατε) και για άλλη μία φορά ζήτησαν από τη Βρετανία να ξεκινήσει τις διαδικασίες της εξόδου από την Ένωση το συντομότερο δυνατό.
Επιπλέον, έστειλαν μήνυμα στο Λονδίνο και την επόμενη κυβέρνηση που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, ότι θα πρέπει να σεβαστεί και τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά μετά την αποχώρησή της από την Ένωση.
«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Κοινώς, "μην περιμένετε ευνοϊκότερους όρους και συμφωνίες από αυτές που είχατε και έχουν τώρα και οι άλλοι"
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Συνοπτικά, οι «27» ζήτησαν να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν το «άρθρο 50» των ευρωπαϊκών συνθηκών για την αποχώρηση, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα άτυπων πρόωρων διαπραγματεύσεων και προειδοποίησαν ότι η πρόσβαση στην κοινή αγορά συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων.
«Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα» καταλήγει το ανακοινωθέν.
Χθες, οι Βρυξέλλες και οι 27 χώρες δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε για το Λονδίνο, αφού ενημέρωσε επίσημα τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.