Ζητά συνεργασία με τη Μόσχα για θέματα τρομοκρατίας - Μόλις πριν δύο ημέρες, η Τουρκία ανακοίνωσε την ομαλοποίηση των σχέσεών της και με το Ισραήλ
Περίπου 8 μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα συγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ελπίδα να... τα ξαναβρούνε.
″Ο πρόεδρος Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου να μας συγχωρήσει", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ερντογάν.
"Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ερντογάν ανέφερε: "Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ρώσου πιλότου και να πω: 'συγγνώμη'". Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη. Αναφέρει πως ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του στην επιστολή και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου "να μας συγχωρήσει".
Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά παραδέχεται πως ήταν λάθος το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος.
«Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τον φερόμενο ως ύποπτο για το θάνατο του ρώσου πιλότου Πεσκόφ, ο οποίος διώκεται από την τουρκική Δικαιοσύνη.
Η χρονική στιγμή πάντως που ο Ερντογάν διάλεξε να ζητήσει συγνώμη - οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ είναι παγωμένες -έως και ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή – αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Επίσης, μόλις πριν δύο ημέρες, η Τουρκία ανακοίνωσε την ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Ισραήλ, οι οποίες είχαν πληγεί πολύ σοβαρά το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στο τουρκικό πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο ηγείτο στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά την επιχείρηση είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης.