Θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχο του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι "το τελευταίο πράγμα" που χρειάζεται η Σκωτία.
Η εκπρόσωπός του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Κάμερον συγκρότησε μια ομάδα στην οποία μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, η οποία θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης. Η ομάδα αυτή "θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό" και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει "όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης", ανέφερε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι "η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό σε μια νέα κυβέρνηση.
Στην ομάδα αυτή ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του Κάμερον.
Η παραίτηση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή, όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νυν υπουργούς που θα διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. "Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδήγησε την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, την Νίκολα Στέρτζον, να θέσει το ζήτημα διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο. "Η άποψη του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει. Έγινε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στο ΗΒ είναι και σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήταν και πριν από 18 μήνες", επισήμανε.