Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται και για το σενάριο του χάους,
Μία εβδομάδα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται - λόγω και των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα της εξόδου - για χαοτικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν το δημοψήφισμα του Brexit. Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση εξόδου, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν - στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε, κάτι που για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Το Brexit «θα ήταν μία πράξη καθαρού αυτοακρωτηριασμού», προειδοποιούν σήμερα με κάπως... υπερβολικό τίτλο οι Financial Times.
Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των οικονομολόγων, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Brexit θα είναι επιζήμιο για τη βρετανική οικονομία.
«Η εγκατάλειψη του στόχου της εποικοδομητικής μεταρρύθμισης μίας είναι αλήθεια ελαττωματικής Ευρώπης θα ήταν μία στάση περισσότερο από ηττοπαθής. Θα ήταν μία πράξη καθαρού αυτοακρωτηριασμού».
«Δεν είναι η στιγμή για να επιστρέψουμε στη μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Εχουμε να δώσουμε τη συμβολή μας για έναν κόσμο περισσότερης ευημερίας και ασφάλειας. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», καταλήγει το κύριο άρθρο.
Σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, η Κομισιόν θα επιμείνει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.
Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού.
Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.