Απεργούν - μαζί με όλους τους άλλους - και οι εργαζόμενοι στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα
Τα σκουπίδια στοιβάζονταν στους δρόμους σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων καθώς η απεργία των εργαζομένων στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων συνεχίζεται, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωτάθληματος Ποδοσφαίρου Euro 2016 την Παρασκευή.
Η αστυνομία απομάκρυνε σωρούς σκουπιδιών από μεγάλους σταθμούς αποτέφρωσης και συγκομιδής απορριμμάτων της πρωτεύουσας όμως δεν υπήρξε αισθητό αποτέλεσμα καθώς οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτούς πραγματοποίησαν στη συνέχεια απεργία, ανέφερε το CGT, το μεγαλύτερο και πιο σκληροπυρηνικό συνδικάτο.
Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων εντάσσεται σε ένα κύμα διαδηλώσεων και στάσεων εργασίας που κήρυξε το CGT εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας.
Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων
Παρά τις ενδείξεις ότι μια ευρύτερη απεργιακή κινητοποίηση χάνει τον ρυθμό της, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια συνάντησαν προβλήματα για έβδομη ημέρα.
Το CGT έχει σήμερα συναντήσεις στους χώρους εργασίας προκειμένου να αποφασιστεί η αναστολή ή όχι της απεργίας στους σιδηροδρόμους.
Καθώς εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες και φίλαθλοι ετοιμάζονται για το Euro 2016, που θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν μήνα, ακτιβιστές του CGT παρεμπόδισαν επίσης μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Euro στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, Γκαρ ντι Νορ.
Περίπου 200 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φορώντας ανοιχτόχρωμα σακάκια του CGT, συγκεντρώθηκαν στον σταθμό κατά την άφιξη μιας αμαξοστοιχίας που μετέφερε το τρόπαιο του Euro, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς. Αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων προστάτευσε το κύπελλο.
Σε ένα άλλο συμβάν, η υπουργός που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του αμφιλεγόμενου εργασιακού νόμου, η Μιριάμ Ελ Χομρί, καταδίκασε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την αυγή έξω από το σπίτι της στο Παρίσι κατά την οποία, είπε, περίπου 30 διαδηλωτές έκαναν δηλώσεις εναντίον της από μεγάφωνα.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δεν θέλησε να αποσύρει την εργασιακή μεταρρύθμιση αλλά η κυβέρνησή του επιδίωξε να οδηγήσει τη διαμαρτυρία στους σιδηροδρόμους σε ένα τέλος προσφέροντας εγγυήσεις ότι θα προστατευθούν οι υφιστάμενες αναλογίες εργασίας και ανάπαυσης στις συνομιλίες για την αναδιοργάνωση του SNCF.